|
Pannonia - motocykle zabytkowe .::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.
|
|
Idź do strony 1, 2 Następny
|
Obecny czas to Sob Maj 19, 2012 09:54 |
Wysłany: Czw Kwi 21, 2011 10:03 Temat postu: czy w oryginalnym malowaniu ? |
|
 |
|
lotuszyga Osiedlowy kamikadze

|
Pytanie do starych wyjadaczy pannoni.
Czy w oryginalnym malowaniu modelu z 1959 250 TLF były szperunki na błotnikach ?
Oraz czy przy malowaniu czarnym lakierem pokrowiec siedzienia jest oryginalnie czarne czy czerwony ?
Czy oryginalnie były inne kolory jeśli tak to jakie ? |
|
|
Wysłany: Czw Kwi 21, 2011 10:34 Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ? |
|
 |
|
toni175 Motórzysta

Wiek: 29 Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 176 Skąd: starachowice
|
w żadnej pannoni serii tlf,t1-t5( nie jestem pewien modelu TLB) nie było szparunków na błotnikach. były w modelu tlt-ale przez środek.siedzenie dla twojego modelu powinno być czerwone lub brązowe. czarny kolor jest odpowiedni dla Twojego rocznika. |
|
|
Wysłany: Czw Kwi 21, 2011 13:13 Temat postu: http://allegro.zumi.pl/pendrive-emtec-zoo-4gb-animal-panda-s |
|
 |
|
robert001 Motórzysta

|
Tak jak pisze Toni, na błotnikach tego modelu nie powinno być czerwonych szparunków, jednak co do pokrowca mam trochę inne zdanie, ponieważ w mojej z 1963 roku występowała czerwona lamówka przy czarnym pokrowcu |
|
|
Wysłany: Czw Kwi 21, 2011 14:18 Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ? |
|
 |
|
toni175 Motórzysta

|
w rocznikach 58-60 wystepowały pokrowce czerwone i brazowe. bez lamelki w innym kolorze. w 60 i powyzej zaczęły sie wariacje z kolorami. oczywiście opieram sie na tym co widziałem nie na żadnej dokumentacji, dlatego nie dam sobie ręki uciąc za moje wypowiedzi. będę w domu to jeszcze popatrze na parę fotek i potwierdzę jednokolorowość w latach 58-60. |
|
|
Wysłany: Pią Kwi 22, 2011 10:13 Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ? |
|
 |
|

|
Bym zapomniał zapytać a malowanie się zbliża.
Na wraku baku mam też szperunek przez środek baku ale z oględzin wynika że bak był przemalowany - ponieważ na kilku zdjęciach widziałem że oprócz szperunków na bokach baku bywał czasami i szperunek przez środek baku.
Czy w modelu 250 TFL z 1959 roku też oryginalnie taki malowano w fabryce ?
z szperunkami na skrzynkach narzędziowych trzy paski na wytłoczeniach
oraz na osłonie łańcuch(moja była zdarta do gołej blachy) i tu pojawia się kłopot bo na zdjęciach z netu widziałem różne schematy !?
i dlatego prośba może ktoś wkleić link jak to oryginalnie wyglądało
i jakie są sposoby na emblemat namalowanie/zrobienie na baku ?
Co do pokrowaca siedzenie nie mam pewności czy strzępy mojego były od oryginału bo wraz z zakupem gratów dostałem i drugi stelaż siedzenia
strzępy pokrowca są powiedzmy kolor czerwonego(czerwono -pomarańczowego) z białą lamówkę z jakiegoś tworzywa.
Ma ktoś może kody lakieru -dzisiejszego odpowiednika ? chodzi mi odcień |
|
|
Wysłany: Pią Kwi 22, 2011 10:41 Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ? |
|
 |
|
toni175 Motórzysta

|
tak, przez środek zbiornika powinieneś mieć szparunek. na bocznych puszkach i osłonie łańcucha powinien biec na wytłoczeniu, dodatkowo na osłonie jest szparunek w środkowej części. zerknij na fotki szpraunków w moim moto:
http://www.aukcjoner.pl/gallery-demo/5194317.html
na fotach są dwa zbiorniki-z różnymi logami.
oba loga posiadam w wersji naklejki, gdybyś był zainteresowany kalkomanią jak w oryginale to w niemczech są one oferowane po 9euro sztuka.
piszesz też o różnych schematach malowania szparunków - podeślij fotkę z różnymi wersjami.
ślij na adres :
toni175@poczta.onet.pl |
|
|
Wysłany: Pią Kwi 22, 2011 12:22 Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ? |
|
 |
|
|
|
|
Wysłany: Pią Kwi 22, 2011 12:37 Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ? |
|
 |
|

|
podaj link do tego sklepu z emblematami |
|
|
Wysłany: Pią Kwi 22, 2011 12:40 Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ? |
|
 |
|
|
|
|
Wysłany: Pią Kwi 22, 2011 13:18 Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ? |
|
 |
|
toni175 Motórzysta

|
hmm, w obu przypadkach jest ten sam wzór, w jednym brakuje jedynie szparunku w środku osłony łańcucha, a w drugim szparunki będą dopiero namalowane - to co widać to taśma maskująca.
logo ze strony jest właściwe - różni go od oryginału kolorystyka. strony niemieckiej nie pamietam. trzeba szukać w google. |
|
|
Wysłany: Pią Kwi 22, 2011 19:30 Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ? |
|
 |
|
szary07 Motórzysta

|
toni175 a moglbys zalatwic tw kalkomanie z niemczech? |
|
|
Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 11:32 Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ? |
|
 |
|
toni175 Motórzysta

|
załatwić? można ją kupić jedynie. jeszcze nie kupowałem w tej firmie nic ale nie powinno być problemu z zakupami. narazie nie planuję zakupów tam, natomiast sam działam aby taką kalkomanię wykonać. |
|
|
Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 12:59 Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ? |
|
 |
|
szary07 Motórzysta

|
zalatwic w sensie kupic ale ja nie wiem w jakim sklepie czy mozna przez internet itd. ty wiesz gdzie ja nie... zreszta u mnie z niemieckim na bakier... A kiedy mialbys takie kalkomanie? Bede chetny na 2 sztuki. Pozdrawiam |
|
|
Wysłany: Czw Cze 09, 2011 20:48 Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ? |
|
 |
|
piegus Polny popierdalacz

|
Kolego Tonijestes wstanie dać mi namiar na ten sklep z kalkami na zbiornik?? |
|
|
Wysłany: Czw Cze 09, 2011 22:28 Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ? |
|
 |
|
toni175 Motórzysta

|
znalazłem w końcu ten adres. myślę że najlepiej byłoby zamówić większą ilość, może bedzie taniej. gdyby ktoś zamawiał to niech da znać. potrzebuje też innych znaczków.
http://www.abziehbilderservice.de/ |
|
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
|
|
|
|