Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna Pannonia - motocykle zabytkowe
.::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.

PannoniaPannonia   Mapa PannoniMapa   AlbumAlbum   DownloadsDownloads  UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   FAQFAQ   SzukajSzukaj  
AukcjeAukcje   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Pomoc techniczna » czy w oryginalnym malowaniu ?
Cześci do zabytków
 Idź do strony 1, 2  Następny Obecny czas to Sob Maj 19, 2012 09:54 

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PostWysłany: Czw Kwi 21, 2011 10:03    Temat postu: czy w oryginalnym malowaniu ?

lotuszyga
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Pytanie do starych wyjadaczy pannoni.

Czy w oryginalnym malowaniu modelu z 1959 250 TLF były szperunki na błotnikach ?

Oraz czy przy malowaniu czarnym lakierem pokrowiec siedzienia jest oryginalnie czarne czy czerwony ?

Czy oryginalnie były inne kolory jeśli tak to jakie ?

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Kwi 21, 2011 10:34    Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ?

toni175
Motórzysta
Motórzysta

w żadnej pannoni serii tlf,t1-t5( nie jestem pewien modelu TLB) nie było szparunków na błotnikach. były w modelu tlt-ale przez środek.siedzenie dla twojego modelu powinno być czerwone lub brązowe. czarny kolor jest odpowiedni dla Twojego rocznika.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Kwi 21, 2011 13:13    Temat postu: http://allegro.zumi.pl/pendrive-emtec-zoo-4gb-animal-panda-s

robert001
Motórzysta
Motórzysta

Tak jak pisze Toni, na błotnikach tego modelu nie powinno być czerwonych szparunków, jednak co do pokrowca mam trochę inne zdanie, ponieważ w mojej z 1963 roku występowała czerwona lamówka przy czarnym pokrowcu

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Kwi 21, 2011 14:18    Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ?

toni175
Motórzysta
Motórzysta

w rocznikach 58-60 wystepowały pokrowce czerwone i brazowe. bez lamelki w innym kolorze. w 60 i powyzej zaczęły sie wariacje z kolorami. oczywiście opieram sie na tym co widziałem nie na żadnej dokumentacji, dlatego nie dam sobie ręki uciąc za moje wypowiedzi. będę w domu to jeszcze popatrze na parę fotek i potwierdzę jednokolorowość w latach 58-60.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Kwi 22, 2011 10:13    Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ?

lotuszyga
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Bym zapomniał zapytać a malowanie się zbliża.
Na wraku baku mam też szperunek przez środek baku ale z oględzin wynika że bak był przemalowany - ponieważ na kilku zdjęciach widziałem że oprócz szperunków na bokach baku bywał czasami i szperunek przez środek baku.

Czy w modelu 250 TFL z 1959 roku też oryginalnie taki malowano w fabryce ?

z szperunkami na skrzynkach narzędziowych trzy paski na wytłoczeniach
oraz na osłonie łańcuch(moja była zdarta do gołej blachy) i tu pojawia się kłopot bo na zdjęciach z netu widziałem różne schematy !?

i dlatego prośba może ktoś wkleić link jak to oryginalnie wyglądało
i jakie są sposoby na emblemat namalowanie/zrobienie na baku ?

Co do pokrowaca siedzenie nie mam pewności czy strzępy mojego były od oryginału bo wraz z zakupem gratów dostałem i drugi stelaż siedzenia
strzępy pokrowca są powiedzmy kolor czerwonego(czerwono -pomarańczowego) z białą lamówkę z jakiegoś tworzywa.

Ma ktoś może kody lakieru -dzisiejszego odpowiednika ? chodzi mi odcień

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Kwi 22, 2011 10:41    Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ?

toni175
Motórzysta
Motórzysta

tak, przez środek zbiornika powinieneś mieć szparunek. na bocznych puszkach i osłonie łańcucha powinien biec na wytłoczeniu, dodatkowo na osłonie jest szparunek w środkowej części. zerknij na fotki szpraunków w moim moto:
http://www.aukcjoner.pl/gallery-demo/5194317.html
na fotach są dwa zbiorniki-z różnymi logami.
oba loga posiadam w wersji naklejki, gdybyś był zainteresowany kalkomanią jak w oryginale to w niemczech są one oferowane po 9euro sztuka.
piszesz też o różnych schematach malowania szparunków - podeślij fotkę z różnymi wersjami.
ślij na adres :
toni175@poczta.onet.pl

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Kwi 22, 2011 12:22    Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ?

lotuszyga
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

znalazłem coś takiego
porada dot. szperunków
http://www.flickr.com/photos/maciek-bednarczyk/4242662562/in/photostream/lightbox/

i na przykład na tym jest inaczej
http://wbieniec.kis.p.lodz.pl/moto/pannonia/club/photo/matek.jpg

i widziałem jeszcze taki gdzie na osłonie są jeszcze szperunki pionowe ale nie mogę tego jpg w sieci odszukać.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Kwi 22, 2011 12:37    Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ?

lotuszyga
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

podaj link do tego sklepu z emblematami

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Kwi 22, 2011 12:40    Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ?

lotuszyga
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

logo mam z tej strony
http://wbieniec.kis.p.lodz.pl/moto/pannonia/index.html

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Kwi 22, 2011 13:18    Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ?

toni175
Motórzysta
Motórzysta

hmm, w obu przypadkach jest ten sam wzór, w jednym brakuje jedynie szparunku w środku osłony łańcucha, a w drugim szparunki będą dopiero namalowane - to co widać to taśma maskująca.
logo ze strony jest właściwe - różni go od oryginału kolorystyka. strony niemieckiej nie pamietam. trzeba szukać w google.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Kwi 22, 2011 19:30    Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ?

szary07
Motórzysta
Motórzysta

toni175 a moglbys zalatwic tw kalkomanie z niemczech?

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sob Kwi 23, 2011 11:32    Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ?

toni175
Motórzysta
Motórzysta

załatwić? można ją kupić jedynie. jeszcze nie kupowałem w tej firmie nic ale nie powinno być problemu z zakupami. narazie nie planuję zakupów tam, natomiast sam działam aby taką kalkomanię wykonać.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sob Kwi 23, 2011 12:59    Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ?

szary07
Motórzysta
Motórzysta

zalatwic w sensie kupic ale ja nie wiem w jakim sklepie czy mozna przez internet itd. ty wiesz gdzie ja nie... zreszta u mnie z niemieckim na bakier... A kiedy mialbys takie kalkomanie? Bede chetny na 2 sztuki. Pozdrawiam

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Cze 09, 2011 20:48    Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ?

piegus
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

Kolego Tonijestes wstanie dać mi namiar na ten sklep z kalkami na zbiornik??

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Cze 09, 2011 22:28    Temat postu: Re: czy w oryginalnym malowaniu ?

toni175
Motórzysta
Motórzysta

znalazłem w końcu ten adres. myślę że najlepiej byłoby zamówić większą ilość, może bedzie taniej. gdyby ktoś zamawiał to niech da znać. potrzebuje też innych znaczków.
http://www.abziehbilderservice.de/

TOP   BOTTOM
 Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Pomoc techniczna » czy w oryginalnym malowaniu ?
 Strona 1 z 2