|
Pannonia - motocykle zabytkowe .::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.
|
|
|
Obecny czas to Sob Maj 19, 2012 10:12 |
Wysłany: Pon Mar 17, 2008 18:33 Temat postu: Obręcz - szprychy |
|
 |
|
stilly Polny popierdalacz

|
Czy można gdzieś zakupić nową obręcz oraz szprychy? czy są jakieś zamienniki? (pasuje od innego typu).Posiadam Pannonię T2 rok 63 |
|
|
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 11:32 Temat postu: Re: Obręcz - szprychy |
|
 |
|
Janek-S Krążownik szosy

|
Nowe to nie wiem gdzie kupić, ale poleciłbym poszukac na allegro. Co do szprych to tez tam widziałem gościa który, jak się ogłasza, ma szprychy na każdy wymiar - nówki. _________________ Pannonia TLF250 1960r
WFM M06 1957r
SHL M17 1970r - W remoncie, etap składanie
Jawa 50 Skuter 1973r - W kolejce
Motór nie umiera nigdy. Motór jest wieczny. |
|
|
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 16:42 Temat postu: Re: Obręcz - szprychy |
|
 |
|
stilly Polny popierdalacz

|
Dzięki za Info. Ile może kosztować chromowanie takiego elementu jak obręcz? czy może pomalować lakierem? a może proszkwo? Czy może Ktoś miał podobne problemy? co wybrać aby efekt był jak najlepszy?! |
|
|
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 17:57 Temat postu: Re: Obręcz - szprychy |
|
 |
|
tomek Moderator

Dołączył: 27 Paź 2006 Posty: 426 Skąd: ossy <okolice lotniska katowice-pyrzowice>
|
tylko i wyłacznie chrom a jak kupisz szprychy ocynk to tez chromuj moja rada: masz numer do firmy gdzie ja kupowalem szprychy do pannoni 034-360-56-63
a obrecze byly kiedys na agmocie wiec moze warto tam przedzwonic a i kiedys slyszałem ze od awo podchodza ale ile w tym prawdy to nie wiem musisz zbadac ta sprawe  _________________ SHL M11
PANNONIA T1
OGAR 205
 |
|
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 10:36 Temat postu: Re: Obręcz - szprychy |
|
 |
|
Maciej S. Osiedlowy kamikadze

|
Zanim kolega stworzy nowy temat to proszę o przejrzenie historii forum technika. Było już o tym i proszę o kontynuowanie wątków, aby nie dublować tematów.
Felgi 19" można czasami dostać nowe w chromie (jakość nieznana), trzeba tylko sprawdzić szerokość. Cena to około 200zł. Te tańsze są o 10mm węższe i się nie nadają. Chromowanie starych też nie będzie tanie tym bardziej, że ceny usług wzrosły dość znacznie.
Ja malowałem proszkowo, to taki kompromis pomiędzy kosztami i wyglądem. Wszystko zależy od sakiewki i gustu estetycznego. Podobnie ze szprychami. Ja zastosowałem ocynkowane kupione na allegro.
Felga AVO jest 18", Junakowska na 40 szprych. _________________ Pannonia 1960 oryginał + wózek w remoncie (pasjonat motorów z wózkiem) |
|
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 18:14 Temat postu: Re: Obręcz - szprychy |
|
 |
|
Rapture_Rider Polny popierdalacz

|
Podobno tanie i dobre są tu :http://www.bartnik.bigduo.pl/ . .Tylko podac trza wymiary i dobrac średnice. A co do chromowania to różnie sie słyszało jedni mówią że sie chromuje, inni że nie bo pęka na szprychach w czasie gdy ma naprężenie . Niezłe podobno sa z kwasówki ale nie wiem ile kosztują i gdzie nabyć. Ja to dorwałem jakieś cynkowane. Troche zmatowiały ale tak to oki no i nypelki ładne mosiężne. Troche polerką pociągne na połysk i bedzie git bo te moje stare to we rdzy całe. |
|
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 19:12 Temat postu: obrecze |
|
 |
|
cezartapicer Motórzysta

|
Ja obręcze chromowałem stare (jest pare wrzerow ale jest ok )za chrom zapłaciłem 120 zł za sztuke, mysle ze te nowe(chinskie) z agamotu nie są zbyt dobrej jakosci (czes pokaze) Pozatym chyba kazdy z nas by jego PANNONKA była w najwiekszym stopniu oryginalna pozdrawiam Piotr |
|
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 19:36 Temat postu: Re: Obręcz - szprychy |
|
 |
|
Rapture_Rider Polny popierdalacz

|
No oryginalne w chromie to juz git. A jak tam cezary chrom robiony pod podkład miedziowo niklowy.  |
|
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 21:23 Temat postu: obręcze |
|
 |
|
cezartapicer Motórzysta

|
Tylko na podkładzie miedzi inaczej byc nie moze |
|
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 22:11 Temat postu: Re: Obręcz - szprychy |
|
 |
|
alchamer Motórzysta

|
ja malowałem obręcze i szprychy farbą do felg(odpowiednio mocna i estetycznie wygląda) kolor srebrno-szary nieporównywalnie tanio do chromu  |
|
|
Wysłany: Czw Mar 20, 2008 16:58 Temat postu: Re: Obręcz - szprychy |
|
 |
|
Troll Motórzysta

|
Ja kupilem obrecze od Junaka i pasuja - juz jezdzilem. Sa szersze od oryginalow. Wyszlo na jedno w porownianiu z chromowaniem, a ladniej i szybciej. Nie brac zadnych koreanskich/chinskich (czytaj cena ponizej 150 zl). _________________ Pannonia T1 '61
Suzuki TS 250 '71 |
|
|
Wysłany: Czw Mar 20, 2008 17:51 Temat postu: Re: Obręcz - szprychy |
|
 |
|
Maciej S. Osiedlowy kamikadze

|
Coś mi nie pasuje z tym Junakiem bo jest na 40 szprych a Pannonia ma 36. _________________ Pannonia 1960 oryginał + wózek w remoncie (pasjonat motorów z wózkiem) |
|
|
Wysłany: Czw Mar 20, 2008 20:54 Temat postu: Re: Obręcz - szprychy |
|
 |
|
Troll Motórzysta

|
Hmm, moze Ci nie pasowac, ale zalozylem i pasowalo (widac obok na zdjeciu - moze sa 2 typy?) ja tez mialem watpliwosci, wiec pierw pozyczylem ze sklepu do przymiarki. _________________ Pannonia T1 '61
Suzuki TS 250 '71 |
|
|
Wysłany: Pią Wrz 09, 2011 22:08 Temat postu: Re: Obręcz - szprychy |
|
 |
|
636 Polny popierdalacz

|
panowie a moze pomozecie cos w kwesti prostowania samej obręczy?
ktos robił taki zabieg zlecal komus moze jakis namiar na warsztat?
docelowo obrecz idzie w malowanie proszkowe ale najpierw chcialbym ja podrownac nieco  |
|
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
|
|
|
|