|
Pannonia - motocykle zabytkowe .::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.
|
|
|
Obecny czas to Sob Maj 19, 2012 10:19 |
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 21:14 Temat postu: Półka dolna |
|
 |
|
benek Osiedlowy kamikadze

|
Witam
Jestem w trakcie składania panny mam pytanie,podczas składania przedniej częsci panny, znalazłem w częsciach dolną pułke z zatopionymi kulkami ta w motocyklu jak rozbierałem była bez kulek było tylko łożysko główki ramy miseczka w ramie i wszystko .Ponieważ ta demontowana była w kiepskim stanie przygotowałem pólke z kulkami jak to sie ma dalej z łożyskiem, czy jest inne .
I gdzie można zakupić ponieważ zdemotowane nadają się na złom
Pozdrowienia
temat przeniesiony do działu dotyczącego stricte pannoni bo niewiedzieć czemu byl w innym??
Ostatnio zmieniony przez tomek dnia Pon Mar 01, 2010 17:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 21:34 Temat postu: p |
|
 |
|
|
|
|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 20:42 Temat postu: Re: Półka dolna |
|
 |
|
PawełT2 Dawca organów

|
Sorki, ale nie bardzo rozumiem o co pytasz.
Główka ramy ma dwa rozbieralne łożyska. 2 bieżnie są w główce ramy jedna jest w dolnej pólce i jedna dokręcana jest od góry pomiędzy bieżnie wkłada się kulki.
To co Ci się popsuło? _________________ Pannonia T2 1962
SHL M11 1964
WSK M06B1 1969
Junak M10
Skoda Octavia 1959 |
|
|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 21:10 Temat postu: Re: Półka dolna |
|
 |
|
benek Osiedlowy kamikadze

|
Tak u dołu i u góry podczas rozbierania były wianki,łożyska, średnica kulek 8mm w instrukcji wpisane są inne kulki 5.56mm ale dowiedziałem się że to nie problem bo zamiast wianka wrzuce same kulki kupiłem za 12 zł 35szt jedyny teraz kłopot i ciekawostka to czemu i do czego służą w dolnej półce kulki które są wciśnięte poniżej oparcia samych kulek czy to jest jakiś patent poprzednika czy tak było w produkcji.
Jeśli nie opisałem tego dokładnie to napiszcie zrobie zdjęcie tego elemętu opisuje dolna półka z rurą która przechodzi przez ramę ma na dole wianek lub kulki takie jak na górze. |
|
|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 22:25 Temat postu: Re: Półka dolna |
|
 |
|
matti800 Dawca organów

Wiek: 20 Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 219 Skąd: białystok
|
benek nie mam pojecia o jakich kulkach mowisz. sam ostatnio rozbieralem przod w pannonie i tak jak mowi pawel sa tam tylko rowki na kulki w glowce ramy i na dolnej polce |
|
|
Wysłany: Sob Mar 06, 2010 19:06 Temat postu: Re: Półka dolna |
|
 |
|
Maciek_ck Osiedlowy kamikadze

|
moim zdaniem komuś wcześniej się rozpadło łożysko i kulki od uderzeń, powbijały w aluminium. Jednym słowem, jedyne kulki jakie tam powinny być to te między bieżniami a miseczkami. |
|
|
Wysłany: Sob Mar 06, 2010 20:59 Temat postu: Re: Półka dolna |
|
 |
|
blackjack Motórzysta

|
Te dwie "kulki" zatopione w dolnej półce to nic innego jak rodzaj nitów które zapobiegają obracaniu się półki w stosunku do ośki , w innej wersji tą funkcje spełniało karbowanie talerzyka ośki wbijane do gniazda półki . Ja też wymieniałem dolną półkę i miałem podobną sytuację , zastosowałem półkę i ośkę z zakupionego kompletu (w tej wersji raczej nie rozbieralną) , a bieżnie łożysk ze starego kompletu . Pasuje bez problemu . Pozdrawiam |
|
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
|
|
|
|