|
Pannonia - motocykle zabytkowe .::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.
|
|
Obecny czas to Nie Gru 08, 2019 06:20 |
Wysłany: Czw Sty 03, 2019 17:20 Temat postu: Problem z gaźnikiem |
|
 |
|
Dawid1308 Polny popierdalacz

|
Witam wszystkich od niedawna jestem posiadaczem mojej pani i nie mogę dojść do ładu z gaznikiem. Mam do niej oryginalny gaźnik lecz jest uszkodzony. Poczytałem trochę na necie i kupiłem zamiennik z ssaniem .
http://www.sklepmotonet.pl/p/pl/jw31012/jawa+cz+350+-+gaznik+ze+ssaniem+na+linke.html
Motocykl ładnie odpala i pracuje na ssaniu lecz przy ,,wyłączeniu ,, ssania odrazu wzrastaja obroty do maksymalnych. Więc wygląda na to że jest dysza główna 115 jest zbyt mała . O ile zwiększyć dysze ? Wiadomo pozostaje metoda prób i błędów jaka powinna być dysza ale od jakiej dyszy zacząć ? Czy może podarować sobie ten gaźnik i kupić inny, tylko jaki ? Dodam że podniebienie iglicy nie daje rezultatów. Dzięki za pomoc |
|
|
Wysłany: Sob Sty 05, 2019 11:47 Temat postu: Re: Problem z gaźnikiem |
|
 |
|
Ruszi Dawca organów

|
Glowy nie dam ale z tego co pamietam to w ktoryms katalogu byla dysza glowna 110 a wolnych obrotow 35. Ale ponoc z dzisiejszymi dyszami tolerancje sa tak duze ze dysza 100 moze sie okazac 120
Nie chce nic sugerowac ale ja tez mialem problemy z oryginalnymi gaznikami i ostatecznie kupilem bing 84. Koszt ok 400zl. Dzisiejsza produkcja. Ale dobra sprawa. Trzeba bylo jeszcze tokarza do tego zatrudnic i troche przerobic filtr powietrza. Bardzo daje rade na tym. Minusem jest brak zatapiacza - musze 2 razy przekopac ‚na sucho’ przed uruchomieniem na zimnym. Ale oryginal to oryginal |
|
|
Wysłany: Nie Sty 06, 2019 15:29 Temat postu: Re: Problem z gaźnikiem |
|
 |
|
Kowal1300R Krążownik szosy

|
Ja w swojej mam już orginalny gaźnik.Udało mi się dorwać nówkę sztukę.Wcześniej miałem taki jak Ty masz założony.Dyszę zmieniałem na mniejszą (110).Wszystko chodziło dobrze.Może,to nie wina dyszy. |
|
|
Wysłany: Pon Kwi 15, 2019 10:02 Temat postu: Re: Problem z gaźnikiem |
|
 |
|
dareks Krążownik szosy

|
Witam,
W minioną niedzielę podjąłem próbę uruchomienia silnika po remoncie, początek był optymistyczny, po kilu kopnięciach odpaliła na chwilę.
A przy kolejnych próbach nic , cały czas zalana świeca .
Poziom paliwa w komorze obniżony do minimum .
Gaźnik poskładany standardowo, nowe uszczelki, automat ssania nowy.
Zapłon , przerwa ustawiona standardowo, skra jest ładna ale nie odpala, .
Niby wszystko banalnie proste a problem jest .
Prośba o sugestię bardziej doświadczonych w tym modelu .
Pozdrawiam |
|
|
Wysłany: Pon Kwi 15, 2019 16:50 Temat postu: Re: Problem z gaźnikiem |
|
 |
|
Ruszi Dawca organów

|
A jaki masz gaznik i jak stoi pannonia? Na stopce centralnej czy bocznej? |
|
|
Wysłany: Wto Kwi 16, 2019 09:30 Temat postu: Re: Problem z gaźnikiem |
|
 |
|
dareks Krążownik szosy

|
Mam gaźnik standardowy , wymienione uszczelki, dysze również , zawór w komorze pływakowej trzyma , moto stoi na centralce .
Zastanawiam się nad wielkością przerwy na stykach, czytałem , że musi być w granicach 0,3 / 0,5 .
DS |
|
|
Wysłany: Pią Maj 03, 2019 10:29 Temat postu: Re: Problem z gaźnikiem |
|
 |
|
Kowal1300R Krążownik szosy

|
Dareks miałem podobne objawy.Motocykl ładnie palił.Robił kilka km i zalewało świecę i gasł.Kombinowałem z ustawieniami gaźnika,przerwy,świec,to dziesiątki wymieniłem i pomagało na chwilę.Okazało się ,że przyczyną tego było kilka luźnych magnesów na magnecie.Po wymianie magneta problem znikł  |
|
|
Wysłany: Pon Maj 06, 2019 14:41 Temat postu: Re: Problem z gaźnikiem |
|
 |
|
dareks Krążownik szosy

|
Dzięki z sugestię, ostatni zdejmowałem magneto i nie widziałem nic niepokojącego, sprawdzę jeszcze raz . |
|
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
|
|
|