Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna Pannonia - motocykle zabytkowe
.::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.

PannoniaPannonia   Mapa PannoniMapa   AlbumAlbum   DownloadsDownloads  UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   FAQFAQ   SzukajSzukaj  
AukcjeAukcje   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Pomoc techniczna » Problem z iskrą
Cześci do zabytków
  Obecny czas to Sob Maj 19, 2012 10:20 

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PostWysłany: Wto Cze 21, 2011 19:30    Temat postu: Problem z iskrą

panoniafan
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

Witam. Jestem posiadaczem Panoni TLF de luxe 250. Mam problem z jej odpaleniem mianowicie nie ma iskry. Jak przyłoże palec do przewodu czuć prąd a jak załoze świece to nic nie ma. prosiłbym tez jesli to możliwe o schemat instalacji i stacyjki jeśli by ktos posiadał.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Cze 21, 2011 19:47    Temat postu: Re: Problem z iskrą

szary07
Motórzysta
Motórzysta

A moze swieca podla... Jezeli zalozyles inna to tez nalezaloby to napisac...

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Cze 21, 2011 20:57    Temat postu: Re: Problem z iskrą

michals
Krążownik szosy
Krążownik szosy

Zdejmij fajka z kabla i przyłóż do silnika, przy kopaniu powinna być widoczna iskra, jeżeli jej nie ma sprawdź, przerywacz (stan i odstęp) podłączenie wszystkich przewodów, można też wymienić przewód wysokiego napięcia. Miałem kiedyś podobnie ze dotykając palcem czuć było że kopie ale iskry nie dawał - winna była cewka.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Cze 21, 2011 23:56    Temat postu: Re: Problem z iskrą

panoniafan
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

Tzn to moze byc tak ze nie jestem sto procent pewien czy ze stacyjka wszystko ok bo nie mam kluczyka i musze kombinowac z drutami itp. Ale jak podłączyłem akumulator i przekrciłem na 3 pozycje to światła świeciły. A na jakiej zasadzie w stacyjce odcina sie napięcie przez przekrecenie ? Połączenie iskrownika z masa czy jak ?

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Cze 23, 2011 12:47    Temat postu: Re: Problem z iskrą

Maciek_ck
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Napięcie na cewce odcina się wyciągając kluczyk, wtedy styk w stacyjce się zwiera i łączy cewkę z masą. Przekręcając zmieniasz tylko swiatła, w prawo na postojowe z akumulatora, środek- wyłączone i w lewo na mijania z cewki od świateł, czyli wtedy kiedy silnik działa (przynajmniej ja tak to połączyłem)

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Cze 23, 2011 15:17    Temat postu: Re: Problem z iskrą

Tomal
Motórzysta
Motórzysta

Odłącz wszystkie kable od silnika i wtedy będziesz mógł kombinować z samą iskrą. Jeżeli masz iskrownikowy zapłon to masowany jest przerywacz przy wyłączeniu zapłonu.
Jeżeli nie masz iskry to najlepiej po kolei sprawdzić (po odłączeniu instalacji):
1. świeca, fajka
2. kabel i złączka do iskrownika
3. przerwa na przerywaczu, stan platynek
4. kondensator
5. jeżeli wszystkie połączenia i ww elementy działają to prawdopodobnie wina cewki.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Cze 23, 2011 19:04    Temat postu: Re: Problem z iskrą

panoniafan
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

jeszcze zauwazyłem cos takiego ze jak trzymam przewód do świecy i czuje ze jest prad na kablu to musze sie trzymac ramy. Bo np jak kopie kopniakiem noga to nie czuc prądu tylko jak reką kopie albo trzymam sie ramy.Tego to w ogole nie rozumiem

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Lip 29, 2011 21:03    Temat postu: Re: Problem z iskrą

trollfireblade
Motórzysta
Motórzysta

panoniafan napisał:
jeszcze zauwazyłem cos takiego ze jak trzymam przewód do świecy i czuje ze jest prad na kablu to musze sie trzymac ramy. Bo np jak kopie kopniakiem noga to nie czuc prądu tylko jak reką kopie albo trzymam sie ramy.Tego to w ogole nie rozumiem

masz zbyt mały prad na wzbudzeniu cewki 100% ustaw przerwe na przerywaczu

TOP   BOTTOM
 Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Pomoc techniczna » Problem z iskrą
 Strona 1 z 1