Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna Pannonia - motocykle zabytkowe
.::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.

PannoniaPannonia   Mapa PannoniMapa   AlbumAlbum   DownloadsDownloads  UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   FAQFAQ   SzukajSzukaj  
AukcjeAukcje   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Pomoc techniczna » problem ze sprzeglem i wałem
Cześci do zabytków
  Obecny czas to Sob Maj 19, 2012 10:20 

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PostWysłany: Wto Sie 02, 2011 10:20    Temat postu: problem ze sprzeglem i wałem

matti800
Dawca organów
Dawca organów

Witam. Mam dwa problemy w swojej t5:

Pierwszy dotyczy sprzegla. Kiedy wciskam sprzeglo, wrzucam bieg i pomimo tego ze wciaz mam zaciagniete sprzeglo motor ciagnie lekko do przodu. Czym to moze byc spowodowane? Jak mocno musze dociagnac sprezyny?

Drugi dotyczy walu. Kiedy pociagam za czop walu od strony sprzegla ten delikatnie sie przesuwa. Czy taki luz jest dopuszczalny? Czego to moze byc efektem? Pozdrawiam

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sro Sie 03, 2011 07:22    Temat postu: Re: problem ze sprzeglem i wałem

Gregor
Motórzysta
Motórzysta

Jeśli chodzi o wał to jest on regulowany podkładkami dystansowymi między łożyskiem w karterze wszystko zależy ile się suwa .a co do sprzęgła jeśli jeśli masz wszystko orginał jak książka pisze to kwestia regulacji na koszyczku i lince , sprawdzałeś według rysunku wystarczy brak śrutów w wałku między prętami lipa . w mojej t5 jest taki sam objaw ale po dłuższym postoju jak już ruszę to potem jest już dobrze jest to spowodowane gęstym olejem daj znać jak sprawdzisz

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sro Sie 03, 2011 08:28    Temat postu: Re: problem ze sprzeglem i wałem

matti800
Dawca organów
Dawca organów

a z jaka sila musze dokrecic te cztery sprezyny na koszu? rozumiem ze chodzi o te lozyska po dwoch stronach silnika z zabezpieczeniami? W jaki spoosb mam zniwelowac ten luz? No i pytanie czy warto?

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sro Sie 03, 2011 19:09    Temat postu: Re: problem ze sprzeglem i wałem

kleryk2
Motórzysta
Motórzysta

hej, ja ze sprzęgłem miałem to samo przy zamontowanych nowych tarczach. Żadna regulacja nie pomagała. Zmieniłem olej na lux 10 i jest ok

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Sie 04, 2011 05:59    Temat postu: Re: problem ze sprzeglem i wałem

Gregor
Motórzysta
Motórzysta

Jeżeli jest duży luz to warto zniwelować ten luz podkładając podkładki dystansowe między łożyska a zabezpieczenia jesli mały to nic się nie stanie jest na to sposób trochę dziwny ale działa pierścień z łożyska fd 205 są w nim kontry trochę zeszlifować i założyć za zębatkę koszyczka sprzegłowego i po luzie w t2 tak zrobiłem i jest oki nie miałem ochoty rozpoławiać silnika a co do sprężynek to do oporu aż się wkręcą śrubki

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Sie 04, 2011 09:14    Temat postu: Re: problem ze sprzeglem i wałem

matti800
Dawca organów
Dawca organów

wkrecilem do oporu srubki na koszu jednak problem nie zniknal. Troche pomoglo naciagniecie linki przy cylindrze jednak jeszcze nie jest idealnie. Mam zalany hipoil jednak wczesniej mialem lux i rowniez bylo to samo :/

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Sie 05, 2011 06:13    Temat postu: Re: problem ze sprzeglem i wałem

Gregor
Motórzysta
Motórzysta

a śrubka regulacyjna na koszyczku wkręcałeś tylko najpierw popuść linkę a potem wkręcaj do momentu aż dojdzie do lekkiego oporu potem linką

TOP   BOTTOM
 Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Pomoc techniczna » problem ze sprzeglem i wałem
 Strona 1 z 1