Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna Pannonia - motocykle zabytkowe
.::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.

PannoniaPannonia   Mapa PannoniMapa   AlbumAlbum   DownloadsDownloads  UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   FAQFAQ   SzukajSzukaj  
AukcjeAukcje   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Pomoc techniczna » Renowacja motocykla
Cześci do zabytków
  Obecny czas to Sob Maj 19, 2012 10:25 

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PostWysłany: Sro Sty 25, 2012 19:57    Temat postu: Renowacja motocykla

dankers_ak
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

Witam wszystkich forumowiczów. Od paru lat posiadam pannonie tlf i t5 od tego czasu nazbierałem sporo części ale dopiero niedawno wzialem sie za renowacje. Moje pytanie brzmi...
Czy lepiej jest rozkręcić motocykl w drobny mak i oddzielić części na te do chromowania na te do malowania itd itp, czy lepiej restaurować podzespołami? Z jednej strony nie jestem w stanie wydać miliona zlotówek na raz a z drugiej zwiększą mi sie koszty bo każdą część z podzespołu bedzie trzeba wysłać osobno. Dzieląc sobie prace na podzespoły nie będe myślał o całości motocykla co jak na tą chwile strasznie mnie drazni. Pomocy....... Dodam że robota staneła na pomalowanych elementach piecowo (rama kielichy itp) i szkiełkowaniu alu. Jak by ktoś potrzebował części to moge pomóc bo mam ich dość sporo. Pewnie jeszcze nie raz będe pisał bo problemów z dnia na dzień przybywa.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sro Sty 25, 2012 21:05    Temat postu: Re: Renowacja motocykla

szary07
Motórzysta
Motórzysta

Myśl o motocyklu tak żeby jak najszybciej postawić na kola. Czyli co ci potrzebne? obręcze szprychy itd., golenie, tylne amortyzatory. Nie przesadzajmy lakier nie jest tak drogi w porównaniu do chromu. Wiec jak juz będziesz lakierował to lakieruj wszystko z chromami możesz robić na raty bo i tak drogo wyjdzie i tak. Ale najważniejsze żeby motocykl był na kolach wtedy leci z górki... I najważniejsze WYTRWAŁOŚĆ

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sro Sty 25, 2012 21:41    Temat postu: Re: Renowacja motocykla

dankers_ak
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

Nie śpieszy mi się. Czekała 5 lat to jeszcze moze poczekać. Najważniejsze że coś ruszyło. Dzięki za odpowiedź.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Sty 26, 2012 13:22    Temat postu: Re: Renowacja motocykla

TRICK
Motórzysta
Motórzysta

tak jak pisal szary jak najszybciej stawiac moto na kola Smile i lakierowac wszytko na raz, a z doswiadczenia wiem, tak to umnie wyglada podczas renowacji motocykli ze zaczynam od silnika i pozniej pokoleji zajmuje sie renowacjom podzespolow ja raczej chrumje wszytko na raz, pozniej polerowanie alu no i skladanie po koleji kola bebny dekle wszytko do kupy, zawieszenie przod, amortyzatory, kierownica i osprzet, lampy renowacja licznika wszytkie podzespoly nawet najdrobniejsze po renowacji ladnie zawijam i laduje do pudel i zajmuje sie malowaniem blach blotnikow i ramy, jak mam wymalowane to zaczyna sie najprzyjemniejsza czesc pracy. Z pudla wyjmuje odpicowane podzespoly rozwijam z papiera i montuje do ramy, taki styl pracy mi pasuje bo podczas skladania mam czysciutkie czesci, i niemusze juz wracac do zmudnego procesu renowacji czesci, tylko zajmuje sie najprzyjemniejsza czescia pracy montarzem motocykla. Jak mam juz wszytkie czesci odnowione skladanie moto zajmuje 3 dni do tygodnia czasu. u mnie renowacja panienki z wozem trwala 7 miesiecy sam wszystko robilem lacznie z mechanika, lakierowalem, polerowaniem i przygotowywaniem pod chrom a efekty widac na mojej galerii. Pozdrawiam i zycze milej zabawy Smile

TOP   BOTTOM
 Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Pomoc techniczna » Renowacja motocykla
 Strona 1 z 1