|
Pannonia - motocykle zabytkowe .::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.
|
|
|
Obecny czas to Sob Maj 19, 2012 11:58 |
Wysłany: Czw Gru 06, 2007 07:10 Temat postu: brak wiedzy o rejestracji pannonii |
|
 |
|
napoleon2-89 Motórzysta

Wiek: 23 Dołączył: 14 Lip 2007 Posty: 108 Skąd: Podlesie /Olkusza
|
zakładma nowy temat bo moje sytuajca z rejestracja jest troszkę inna a nie chciałem sie podczepiac do innych postów. a wiec.. mam panonie juz lata i ja nadal robie ale mniejsza o to. dostałem ją od wujka gdzie 25 lat przestała na strychu w połowie w pudełkach reszta w ramie. mój wujek kupił ja od pewnego goscia który był jako 1 własciciel i mu sie psuła wiec sie jej pozbył. mój wujek spisał z nim umowe kupna sprzedaz i na tym sie skończyło nie przerejsstrował jej na siebie. mam tą umowe kupna mojego wujka z 1 włascicielem dowód rejestracyjny jednak mam problem bo oddając panonie do malowanie proszkowego w zakładzie pozbawiono mnie tabliczki na ramie ( nie polecam tego zakłau ok. olkusza zakład w rabsztynie duzy negatyw dla nich) jednak numery sie zgadzają na ramie i na silniku.. co mam w takiej sytuacji zrobic forumowicze pomóżcie...
z góry dzieki |
|
|
Wysłany: Czw Gru 06, 2007 09:34 Temat postu: Re: brak wiedzy o rejestracji pannonii |
|
 |
|
Szprot(Michał) Motórzysta

|
Silnik jest teraz jako część zaminenna i niema jego numerów w dowodzie muszą sie zgadzać tylkto te co na ramie, czasami na allegro pojawia sie gosc co dorabia tabliczki do starych motocykli z takimi numerami jak ci potrzeba |
|
|
Wysłany: Czw Gru 06, 2007 13:57 Temat postu: Re: brak wiedzy o rejestracji pannonii |
|
 |
|
Sylwek Krążownik szosy

|
szprot ma racje tabliczka to nie problem można ją kupić na allegro ewentualnie na moto bazarzew łodzi, z zarejestrowaniem nie powinno być kłopotu jeśli masz umowę zawrtą między 1 włąscicielem a twoim wójkiem, teraz sporządź umowę między sobą a twoim wójkiem i do widziałau komunikacji idź. jedyny kłopot może mieć twój wójo bo pewnie umowy nie opłacił w urzędzie skarbowym, i pewnie nie płacił ubezpieczenia, _________________ zwolinski.s@wp.pl |
|
|
Wysłany: Czw Gru 06, 2007 15:23 Temat postu: Re: brak wiedzy o rejestracji pannonii |
|
 |
|
napoleon2-89 Motórzysta

|
no własnie sobie zerkłem na dowód i mam wpisane w niego nr. podwozia i nr. silnika. SYLWEK masz racje mój wujo nie opłacił ubezpieczenia ale jest jakis stary swistek co płacił 1 własciciel no to tylko znalesc tabliczke i spisac umowe i mozna rejestrowac aha po za tym to musze ja jeszcze naprawic hehehe dzieki za pomoc ah szukałem tej tabliczki na allegro i nie moge znalesc gdybył ktos tak miły i mi znalazł i wysłał linka byłbym bardzo wdzieczny dzieki z góry |
|
|
Wysłany: Czw Gru 06, 2007 16:08 Temat postu: Re: brak wiedzy o rejestracji pannonii |
|
 |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Gru 06, 2007 19:46 Temat postu: Re: brak wiedzy o rejestracji pannonii |
|
 |
|
napoleon2-89 Motórzysta

|
dzieki Ropa-25 teraz tylko zkaładac pannonie i jazda aha i musze sie tylko od nich dowiedziecd cz mi napisy na ta tabliczke nadrukują .. ale i tak pozdro dla wszystkich forumowiczów |
|
|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 13:13 Temat postu: Re: brak wiedzy o rejestracji pannonii |
|
 |
|
Wężu Krążownik szosy

|
Panowie mam taką sytuację. Posiadam ramę + dowód (nie wyrejestrowany) do tego kwit OC z 1994 roku. Nie mam natomiast umowy. Czy w WK sprawdzają numer dowodu, który jest wpisany w umowie? _________________ Pannonia T2 1962
Pannonia P10 1973
WSK M06 B1 1970
WSK M06 B3 Lelek 1976
WSK M06 B3 Gil 1977
WSK M06 B3 1974
Romet Ogar 200 1984 |
|
|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 21:58 Temat postu: Re: brak wiedzy o rejestracji pannonii |
|
 |
|
Wydra Osiedlowy kamikadze

|
Skoro masz dowód rejestracyjny to znaczy, że wiesz kto był jej właścicielem, znajdź człowieka lub jego rodzinę (jeżeli właściciel zmarł). Sporządź umowę, niech zostanie podpisana, jeśli właściciel zmarł to z datą w marę realną (jeszcze za jego życia).
Musisz skombinować umowę, z samym dowodem i ramą niewiele zrobisz. Gdyby się dało coś zrobić z takim kompletem to mógłbyś od sąsiada pożyczyć samochód i uczynić się jego własnością (samochodu rzecz jasna)  |
|
|
Wysłany: Wto Sie 11, 2009 10:15 Temat postu: Re: brak wiedzy o rejestracji pannonii |
|
 |
|
Wężu Krążownik szosy

|
Tylko, że facet mieszka w Warszawie a ja w okolicach Nowego Sącza czyli mam pół Polski do przejechania. _________________ Pannonia T2 1962
Pannonia P10 1973
WSK M06 B1 1970
WSK M06 B3 Lelek 1976
WSK M06 B3 Gil 1977
WSK M06 B3 1974
Romet Ogar 200 1984 |
|
|
Wysłany: Wto Sie 11, 2009 11:09 Temat postu: Re: brak wiedzy o rejestracji pannonii |
|
 |
|
Wydra Osiedlowy kamikadze

|
Jest telefon, poczta, faksy... Napisz umowę, uzupełnij tym czym wiesz, wpisz jakąś kwotę np. 50 zł (urząd skarbowy nie powinien chcieć od tego podatku), wyślij do Warszawy niech gość wpisze tam swój PESEL i się podpisze (podejrzewam, że to jedyne rzeczy których nie będziesz w stanie sam napisać). Jak będziesz wysyłał to oprócz umowy do koperty wsadź drugą zaadresowaną i z naklejonymi znaczkami.
Gość odbiera list, otwiera, uzupełnia, wkłada w drugą kopertę i wrzuca do skrzynki.
Przekalkuluj, możesz pozyskać umowę i rejestrować bez problemu. Inna opcja, próbuj zarejestrować jako SAMoróbkę, ale wtedy będziesz miał markę : SAM data produkcji: 2009. Ale znając życie zależy Ci na oryginalności dokumentów.
Albo bujać się z rejestracją na zabytek, tak jakby papierów było brak.
Ludzie w takich sytuacjach spisują lewe umowy, do umów wpisują zmyślone dane, lub znajdują "pijaczka" od którego rzekomo to kupują (pijaczkowi dając np. 30 zł na prytę)
Ty wiesz kim jest właściciel i do tego żywy, sytuacja komfortowa, nie wiesz jak Ci zazdroszczę. |
|
|
Wysłany: Wto Sie 11, 2009 11:16 Temat postu: Re: brak wiedzy o rejestracji pannonii |
|
 |
|
PawełT2 Dawca organów

|
Jako ciekawostkę podam, że w dowodzie mojej Pannoni był wpisany adres stadionu Ruchu Chorzów
Czy mmiał ja cieć pilnujący stadionu, czy piłkarz, lub działacz, tego sie nie dowiem. WK miał troche oporów, ale zarejestrował oczywiście umowa musiała być w wersji, którą przedstawił Wydra _________________ Pannonia T2 1962
SHL M11 1964
WSK M06B1 1969
Junak M10
Skoda Octavia 1959 |
|
|
Wysłany: Wto Sie 11, 2009 11:34 Temat postu: Re: brak wiedzy o rejestracji pannonii |
|
 |
|
Wężu Krążownik szosy

|
Do 1000 zł nie trzeba iść do Urzędu. Może jakoś uda mi się załatwić jego Pesel i nr. dowodu. Jeszcze jedno pytanie. W dowodzie jest wpisane "bez wózka" ale chciałbym go w przyszłość zamocować. Co w tej sytuacji muszę zrobić? _________________ Pannonia T2 1962
Pannonia P10 1973
WSK M06 B1 1970
WSK M06 B3 Lelek 1976
WSK M06 B3 Gil 1977
WSK M06 B3 1974
Romet Ogar 200 1984 |
|
|
Wysłany: Nie Lis 07, 2010 09:27 Temat postu: Re: brak wiedzy o rejestracji pannonii |
|
 |
|
napoleon2-89 Motórzysta

|
Witam ponownie. Wybrałem sie ostanio do WK z dokumentami które posiadam w celu sprawdzenie czy nie bedzie problemów z rejestracja sprzeta . Pani w WK sprawdziła powiedziała zenie bedzie tylko przeglad załatwic i przyjsc z tablica
Jednak mam nurtujace pytania czy jesli zarejstruje teraz, czy mój wujek od którego "kupiłem " bedzie miał jakies problemy ???bo on nie rejestrował sprzeta i nie zapłacił OC. Motocykl kupił w 75 r. Miał ktos moze podobny problem??
Czy duza bedzie kara za nie płacenie OC?? _________________ I born to ride, I ride to live |
|
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
|
|
|
|