|
Pannonia - motocykle zabytkowe .::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.
|
|
Idź do strony 1, 2 Następny
|
Obecny czas to Wto Maj 22, 2012 06:32 |
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 18:08 Temat postu: przygotowanie motocykla pannonia do sportu |
|
 |
|
matti800 Dawca organów

Wiek: 20 Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 219 Skąd: białystok
|
czy slyszal ktos lub ewentualnie ma artykul zatytulowany 'przygotowanie motocykla pannonia do sportu'? gdzies kiedys slyszalem ze w jakiejsc ksiazce byl poswiecony temu artykul i bylo opisane jak w prosty sposob zwiekszyc moc motocykla |
|
|
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 19:58 Temat postu: Re: przygotowanie motocykla pannonia do sportu |
|
 |
|
Karlos Motórzysta

|
gdzieś powinienem mieć bedę szukał
chodziło m.in. o przeróbkę wydechu _________________ PANNONIA TLF 250 DeLuxe 1961
PANNONIA T5 1968 DUNA
RS 09
SKODA OCTAVIA tour |
|
|
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 20:08 Temat postu: przeróbka |
|
 |
|
jkpannonia Motórzysta

Wiek: 37 Dołączył: 18 Paź 2009 Posty: 163 Skąd: Nowy Targ
|
hej, a widziałeś matti na stronie 'polskie motocykle są najlepsze' referat na temat przeróbki dwusuwa? tam są wszystkie zabiegi dotyczące odchudzenia wału itd opisane.
Musze Cię jednak zmartwić, mój kumpel to zrobił ściśle według przepisu ale moto szlak trafił po paru motogodzinach. chodził super ale krótko  _________________ jkgoral |
|
|
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 22:03 Temat postu: Re: przygotowanie motocykla pannonia do sportu |
|
 |
|
Karlos Motórzysta

|
jak to w sporcie czasem po wyścigu trzeba wymienić...silnik
z tego co pamiętam przeróbki dotyczą cylindra(obróbka kanałów,wygładzanie)głowica(zwiększenie stopnia sprężania)rury wydechowe i tłumik
można zyskać 2 KM
czy warto??? zmiany bedą nieodwracalne i jest ryzyko że coś się nie uda
moim zadaniem to dla kogoś kto ma zapas części _________________ PANNONIA TLF 250 DeLuxe 1961
PANNONIA T5 1968 DUNA
RS 09
SKODA OCTAVIA tour |
|
|
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 22:09 Temat postu: Re: przygotowanie motocykla pannonia do sportu |
|
 |
|
matti800 Dawca organów

|
czytalem kiedys opinie goscia ktory jezdzil pannonia i dokonal tych przerobek i bardzo je sobie chwalil. slyszalem ze polegalo to na skroceniu tlumika i modyfikacji kanalow ssacych ale chcialbym sie dokladniej dowiedziec jak to wyglada. a znacie moze jakies inne przerobki ktore poprawia osiagi i prace panny? |
|
|
Wysłany: Sob Lut 13, 2010 10:41 Temat postu: Re: przygotowanie motocykla pannonia do sportu |
|
 |
|
PawełT2 Dawca organów

|
Proponuję jednak nie poprawiać fabryki- coraz mniej zabytków w przyzwoitym stanie można oglądać po co więc niszczyć następne. Bez odpowiedniej wiedzy w temacie i dobrze wyposażonego warsztatu - to strata czasu i pieniędzy, a przyjemność z jazdy niewielka.
Co innego "odblokowywanie" skuterów czy simsonów, ale w wypadku naszych Pannoni paru niegłupich inżynierów brało pod uwagę wiele różnych (często sprzecznych) parametrów aby zaprojektować silnik optymalnie do jego zastosowań.
Nikt nie tuninguje SHL M04 - najpiękniejsza jest oryginalna _________________ Pannonia T2 1962
SHL M11 1964
WSK M06B1 1969
Junak M10
Skoda Octavia 1959 |
|
|
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 17:12 Temat postu: Re: przygotowanie motocykla pannonia do sportu |
|
 |
|
Tomal Motórzysta

|
podpisuję się pod PawłemT2.
No ale skoro musisz to powiem Ci, że w gazetce pt. "Świat Motocykli" była seria artykułów jak podrasować dwusuwa i chodziło tam właśnie o stare dwusuwy z epoki. Dokładnie w jakich numerach to nie powiem, bo nie mam ale na pewno o tym tam było. |
|
|
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 18:31 Temat postu: Re: przygotowanie motocykla pannonia do sportu |
|
 |
|
toni175 Motórzysta

Wiek: 29 Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 176 Skąd: starachowice
|
Panowie, co innego jest usprawnianie a co innego rasowanie. takie rzeczy jak polerowanie kanałów dolotowych, polerowanie skrzyni korbowej, a nawet zwiekszenie stopnia sprężania to usprawnianie pracy silnika i są wskazane chociażby dlatego że dzisiejsza benzyna ma 95 oktanów. dla mnie warto te czynności wykonać przy okazji remontu silnika. podniesienie mocy silnika o 2 KM nie wpłynie negatywnie na jego żywotność. Natomiast jeżeli mowa o zachowaniu wysokiego stopnia oryginalności to ciekawy jestem ile osób jeździ na oryginalnym gaźniku. przecież on też był zaprojektowany przez inżynierów tworzących pannonię. prawda jest taka: to co było zaprojektowane przez fachowców w znacznym stopniu odbiegało od tego co zostało wykonane w fabryce(chodzi mi głównie o dokładność wykonania odlewów itp), mimo rozbudowanego systemu kontroli jakości w Csepel. podążając tropem oryginalności należałoby ganić wszystkich stosujących wszelakiego rodzaju nowoczesne uszczelnienia silnika,oleje do benzyny, czy chociażby malowanie szparunków aerografem. przykładów jest wiele.moje zdanie jest takie, że wskazane jest usuwanie wszelkich niedokładności przy produkcji części i nie wpływa to na oryginalność pojazdu.
opracowanie o którym była mowa na początku jest to gotowa lista przeróbek które usprawniają prace silnika.nie znam jego szczegółów ale było wiele podobnych opracowań dotyczących pojadów z epoki. warunkiem powodzenia projektu usprawniania było wykonanie wszystkich czynności. jeżeli było inaczej faktycznie można bylo tylko pogorszyć pracę silnika.
artykuły które były w świecie motocykli są autorstwa Pana Tomasza Sałka który dla mnie jest autorytetem technicznym. jeżeli któś jest zainteresowany jego publikacjami bez problemu powinien je kupić w necie. |
|
|
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 22:18 Temat postu: Re: przygotowanie motocykla pannonia do sportu |
|
 |
|
matti800 Dawca organów

|
dokladnie o to mi chodzi toni. nie chce dokonywac zadnych radykalnych przerobek bo panna to nie motor 'na katy' ale chce tylko usprawnic jego prace i poprawic kulture |
|
|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 09:25 Temat postu: Re: przygotowanie motocykla pannonia do sportu |
|
 |
|
grigor Motórzysta

|
Matti800 jak zrobisz pannoni kapitalny remont silnika na dobrym MZtowskim tłoku, dobrze to wszystko złożysz do kupy, ustawisz idealnie zapłon i dobry gaźnik, mądrze silnik dotrzesz to pannonia będzie Ci pięknie i kulturalnie chodziła a i mocy będzie dostatek... _________________ Iż-56 z 59r. oraz Iż Planeta 63r. |
|
|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 18:25 Temat postu: Re: przygotowanie motocykla pannonia do sportu |
|
 |
|
matti800 Dawca organów

|
grigor silniczek mam swiezo po remoncie z nowym tlokiem od mz (ponoc niemieckim) i zaplon tez mam idealnie ustawiony. mam tylko jeszcze problem z gaznikiem bo mam dylemat czy zakladac oryginal ktory ma lekko wyrobiona przepustnice, pegaza 24U1 czy kupic nowy ikova albo ifa z mz :/ a rzucilem ten temat bo gdzies o tym czytalem i zaciekawilo mnie to bo pamietam ze byly to kosmetyczne przerobki a jesli w latwy sposob mozna poprawic fabryke to czemu nie  |
|
|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 19:24 Temat postu: Re: przygotowanie motocykla pannonia do sportu |
|
 |
|
Robert Moderator

|
A będzie wyglądać tak?:
 _________________ pora siadać na motora |
|
|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 19:29 Temat postu: sport |
|
 |
|
jkpannonia Motórzysta

|
ale super, czy to wersja cross? taka trochę podniesiona, prowadzenie rury wydechu i opona kostka? _________________ jkgoral |
|
|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 22:45 Temat postu: Re: przygotowanie motocykla pannonia do sportu |
|
 |
|
matti800 Dawca organów

|
no piekna ta wersja cross. ale ja i tak choruje na p20 w wersji rajdowej jak tylko bede mial troche funduszy planuje zakup drugiej t5 i zrobienie repliki p20r |
|
|
Wysłany: Sro Lut 17, 2010 18:32 Temat postu: p20 |
|
 |
|
jkpannonia Motórzysta

|
| matti800 napisał: | no piekna ta wersja cross. ale ja i tak choruje na p20 w wersji rajdowej jak tylko bede mial troche funduszy planuje zakup drugiej t5 i zrobienie repliki p20r |
cześć Matii,
wstrzymaj się z zakupem drugiej T5. pojedziemy na madziary i kupimy po pięknej p20, oryginalnej R.
zbieraj kase i szukaj moto na węgierskich aukcjach. jade tam w lecie. _________________ jkgoral |
|
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
|
|
|
|