Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna Pannonia - motocykle zabytkowe
.::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.

PannoniaPannonia   Mapa PannoniMapa   AlbumAlbum   DownloadsDownloads  UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   FAQFAQ   SzukajSzukaj  
AukcjeAukcje   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Początkujący kolekcjoner » Szukam pomocy w identyfikacji!!!
Cześci do zabytków
  Obecny czas to Wto Maj 22, 2012 06:35 

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PostWysłany: Pon Gru 22, 2008 15:50    Temat postu: Szukam pomocy w identyfikacji!!!

Sokratesrr
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

Witam wszystkich!
Jestem nowy na tym forum. Motocyklami zajmuje się już od pewnego czasu w swojej kolekcji mam już Ose, Junaka, Shl-ke, WFM-ke, MZ - Trophy, CZ 175 i od niedawna Panonie. Na co dzień dosiadam BMW R 850 R.
Wcześniej miałem już Panonie TLF z 62r. była dobrym dawcą ale słabo nadawała się do odrestaurowania, zamieniłem ją w tedy za jakiś inny sprzęt.
Niedawno jeden z moich kolegów zadzwonił do mnie i powiedział że wie kto ma do sprzedania stary motocykl. Na miejscu okazało się że jest to Panoni w pierwszej chwili myślałem ze lakier jest nie orginalny ale z kalkomani na zbiorniku wynika że dziwny kolor zielonkawy( zielone jabłko, pistacja) jest 100% orginalny. Jedyny brak jaki zauważyłem to brak przełącznika świateł.
Z pierwszego dowodu rejestracyjnego wynika że motocykl pochodzi z 59r.
Mam do niego instrukcje obsługi w języku niemieckim.
Szukałem jakichś materiałów na temat Panoni, ale niema tego zbyt dużo i nie mogę dojść do tego jaki to model.
Logo jest dość dziwne, nie jest dwu kolorowe. Widnieje na nim koło motocyklowe ze skrzydłami i napis Panonia 250
Czy jest to może model TLT?
Niedługo dodam zdjęcia:)
Pomóżcie koledze Very Happy

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Gru 22, 2008 17:33    Temat postu: Re: Szukam pomocy w identyfikacji!!!

junak
Krążownik szosy
Krążownik szosy

miałem taki znaczek na błotniku teraz jest w posiadaniu pana Hoffmana on na pewno wie jaki to model pawel@hoffman.auto.pl pisz do niego na pewno pomoże

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Gru 22, 2008 19:50    Temat postu: Re: Szukam pomocy w identyfikacji!!!

Sokratesrr
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

Dzieki Very Happy
Napewno tak zrobie. Dzisiaj mialem czas lepiej si przyjzec mojej kupce zlomu Smile , z brakow oprocz przelacznika na kierownicy berakuje ruwniez kluczyka.
Nastepne ciekawe odkrycie , moj motocykl pochodzi z roku 1957, a PRL-owski dowod rejestracyjny pochodzi od innego motocykla Sad
Na tabliczce znamionowej nie ma wybitego modelu, jest tylko :"Pannonia deluxe" natomiast w instrukcji obslugi napisane jest TLT.
Czy TLT i de Luxe to to samo???

A tak wogole to ma ktos jakies schematy albo inna dokumentacje do tych motocykli???

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Gru 22, 2008 20:48    Temat postu: Re: Szukam pomocy w identyfikacji!!!

Sokratesrr
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

http://picasaweb.google.com/Sokratesrr/Pannonia#5282702131686674274
http://picasaweb.google.com/Sokratesrr/Pannonia#5282702213032934706
http://picasaweb.google.com/Sokratesrr/Pannonia#5282702078376411522

powyzej znajdziecie fotki mojej Pannoni, prosze zuccie okiem i ocencie czy to rzeczywiscie TLT.

pozwolilem sobie sunac wczesniejszego posta z nieaktywnym linkiem tzn wystarczylo usunac te koncowki ale uznalem ze usuniecie bedzie lepsze bo i tak w tym poscie jest to zdjecie pozdro tomek

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Gru 23, 2008 12:57    Temat postu: Re: Szukam pomocy w identyfikacji!!!

junak
Krążownik szosy
Krążownik szosy

nooooooo roboty będziesz miał sporo . powodzenia

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Gru 23, 2008 13:45    Temat postu: Re: Szukam pomocy w identyfikacji!!!

Sokratesrr
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

Dzięki,Smile
Wiem że można trafić lepsze egzemplarze i na chodzie, ale ta jest wyjątkowa, nie wiem czy to ten kolor, czy to że nikt przy niej nie majstrował od lat 70-tych i dlatego wszystko jest oryginalne. Parę sprzętów udało mi się już wyciągnąć z podobnego stanu:)

Wszystkim moto maniakom życzę Zdrowych, pełnych ciepła, spokoju i radości Świąt Bożego Narodzenia oraz pomyślności i sukcesów w Nowym Roku i cierpliwości dla swoich ukochanych 2kułek:)

A to część mojej gromadki:)
http://picasaweb.google.com/Sokratesrr

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sob Gru 27, 2008 22:50    Temat postu: gromadka

cezartapicer
Motórzysta
Motórzysta

Piekne sprzety szkoda ze niema zdjęć z przed renowacji.Wracając do pannoni piękny okaz , pannonie z lat przed 1958 z były malowane na kolor zielni, bo z taką sie zetknąłem z 57 r.Od 1956 były malowane na własnie taki kolor i oznaczone byłyTLT , drugie T oznaczało osłone łańcuch .Nabyłem ostatnio kosz kompletny który pod niebieską farbą ma ma oryginalny zielony kolor lakieru , inne jest też siedzenie i kolorystyka poszycia i przedniej owiewki.Miałem go przemalowac na kolor czarny zeby pasowałdo mojej pannonki z59 roku ale zostawie go (moze uda misie kupić do niego oryginalną zieloną) a poddam renowacji czarny z czerwoną tapicerką.Zycze powodzenia w gromadzeniu informacji ,mysle ze wynikami podzielisz sie z ogółem ,na forum Piotr (zamiesc kilka zdjęć dokładniejszych z miejsc co do których masz wątpliwości)Odsyłam tez do nr.69 i 94 automobilisty

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Nie Gru 28, 2008 00:52    Temat postu: Re: Szukam pomocy w identyfikacji!!!

Sokratesrr
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

Postaram się wynaleźć jakieś stare fotki z przed remontu Osy, Mz kupiłem kompletną ale w kawałkach i w tedy nie pomyślałem żeby zrobić zdjęcia.
Kończę właśnie robić dwie SHL-ki M11 i M11W Lux, na pewno wrzucę fotki jak skończę.

Wracając do Pannoni, to czytałem stare artykuły z Motora w których opisane są motocykle z lat 57 i 58. Z artykułów tych wynika mała nieścisłość dotycząca mojego motocykla. Mój motocykl według tabliczki znamionowej pochodzi z 57r, a w 58r wprowadzili zmiany, dotyczące tylnej lampy ,tłumików, bocznych puszek i zbiornika. No i tu pojawia się problem bo mój egzemplarz ma nowe tłumiki i lampę (delfin), natomiast puszki i zbiornik bez gum na bokach odpowiadają opisowi modelu z roku 57. Nie wiem czy model z 57r był przejściówką i posiadał już część detali z rocznika 58???
Czy poprzedni właściciel chciał upiększyć swój motocykl???
Jeżeli macie jakieś informacje, które mogą rzucić trochę światła na tą sprawę albo jakieś źródła gdzie można znaleźć coś na ten temat, to piszcie Very Happy

TOP   BOTTOM
 Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Początkujący kolekcjoner » Szukam pomocy w identyfikacji!!!
 Strona 1 z 1