|
Pannonia - motocykle zabytkowe .::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.
|
|
|
Obecny czas to Wto Maj 22, 2012 06:38 |
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 20:49 Temat postu: umowa kupna bez dowodu |
|
 |
|
Darek.K Osiedlowy kamikadze

|
witam wszystkich,
mam pytanie, kupiłem kilka lat temu wrak pannoni, właściciel nie posiada dokumentów, ponieważ je zgubił, planuję pojechać do niego jutro i spisać umowę kupna/sprzedaży, czy ktoś wie z jaką datą powinienem spisać tą umowę, chodzi o urząd skarbowy, jeśli spisałbym umowę z datą teraźniejszą to mógłbym bez problemu załatwić sprawy w US, a jeśli z datą 3 lata wstecz, wtedy mógłbym stać się posiadaczem przez zasiedzenie, zapłaciłem za to 20 zł, napiszcie mi co mam zrobić żeby było jak najlepiej i żeby dało się ją zarejestrować  |
|
|
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 21:34 Temat postu: Re: umowa kupna bez dowodu |
|
 |
|
kupiec1976 Krążownik szosy

|
Transakcja do 1000 zl jest zwolniona z opłaty skarbowej,możesz spisac umowę z wcześniejszą datą,proponuję jednak z właścicielem udać się do urzedu komunikacji i pobrac zaświadczenie że pojazd był zarejestrowany (koszt 17 zl).Jest to zbędne jeżeli kupujący i sprzedający "należą "do wspólnego wydziału komunikacji. |
|
|
Wysłany: Nie Sty 10, 2010 14:28 Temat postu: Re: umowa kupna bez dowodu |
|
 |
|
toni175 Motórzysta

Wiek: 29 Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 176 Skąd: starachowice
|
aby wszystko było zgodne z prawem napisz datę teraźniejszą, wpisz w umowie nr rejestracyjny pojazdu, nr nadwozia/ramy, podbij umowę w US,zrób przegląd(dostaniesz zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym) i idź do urzędu komunikacji. przy odrobinie dobrej woli urzędników zarejestrujesz pojazd bez dowodu rejestracyjnego.
właścicielem poprzez zasiedzenie wg. mojej wiedzy możesz stać się po sprawie sądowej. |
|
|
Wysłany: Wto Sty 12, 2010 21:06 Temat postu: Re: umowa kupna bez dowodu |
|
 |
|
robert001 Motórzysta

|
Twój urząd komunikacji i tak zwróci sie pismem do urzędu w którym motor był ostatni raz zarejestrowany, dla niego będzie to podkładką do ponownej rejestracji |
|
|
Wysłany: Pią Sty 15, 2010 17:56 Temat postu: Re: umowa kupna bez dowodu |
|
 |
|
Darek.K Osiedlowy kamikadze

|
Witam ponownie,
chciałem przedstawić jak zakończyłem swoją sprawę.
Do mojej pannoni miałem tylko numer ramy, nie miałem numeru rejestracyjnego ani numeru silnika (ponieważ mam inny). Spisałem z właścicielem umowę z datą teraźniejszą, ale niestety w wydziale komunikacji nie pomogli mi ponieważ motocykl został wyrejestrowany na przełomie lat70/80. Byłem tam z właścicielem, ale to nie pomogło. Dowiedziałem się też, że jeśli motocykl był wyrejestrowany całkowicie to nie ma możliwości, aby zarejestrować go ponownie ( co innego jeśli byłby wyrejestrowany czasowo). Gdybym znał numer rejestracyjny mogliby poszukać danych, ale jest jeszcze inna sprawa: wydział komunikacji przetrzymuje dokumenty przez 5 lat.
Tak więc nie zostało mi nic innego jak pozostać polnym popierdalaczem (ku uciesze żony)  |
|
|
Wysłany: Pią Sty 15, 2010 18:13 Temat postu: rejestracja |
|
 |
|
jkpannonia Motórzysta

Wiek: 37 Dołączył: 18 Paź 2009 Posty: 163 Skąd: Nowy Targ
|
nie do końca będziesz PP. możesz kupić papiery od kogoś. jest jeszcze inny sposób ale musze pogadać z moją koleżanką z wydziału k żeby mieć więcej info. napisze w przyszłym tygodniu. _________________ jkgoral |
|
|
Wysłany: Pią Sty 15, 2010 20:53 Temat postu: Re: umowa kupna bez dowodu |
|
 |
|
robert001 Motórzysta

|
Jeżeli gość od którego kupiłeś motor twierdzi że nie zna nr rej. pojazdu to mimo wszystko urząd komunikacji w którym był wyrejestrowany posiada w swoich archiwach jego dane i jaki posiadał nr rejestracyjny. Mój motor został wyrejestrowany na początku 1980 roku i pomimo tego urząd zna jego rejestracje. zniszczony został tylko stary dowód rejestracyjny 0 pozdrawiam.  |
|
|
Wysłany: Sob Sty 16, 2010 12:53 Temat postu: Re: umowa kupna bez dowodu |
|
 |
|
kupiec1976 Krążownik szosy

|
| robert001 napisał: | Jeżeli gość od którego kupiłeś motor twierdzi że nie zna nr rej. pojazdu to mimo wszystko urząd komunikacji w którym był wyrejestrowany posiada w swoich archiwach jego dane i jaki posiadał nr rejestracyjny. Mój motor został wyrejestrowany na początku 1980 roku i pomimo tego urząd zna jego rejestracje. zniszczony został tylko stary dowód rejestracyjny 0 pozdrawiam.  |
Zgadzam się z tym,poprostu komunikacja ściemnia ,mają wsystkie dane! _________________ Pannonia T1 (1963)
Junak M 10 (1964)
Jawa 175 (1960) |
|
|
Wysłany: Sob Sty 16, 2010 14:44 Temat postu: rejestracja |
|
 |
|
jkpannonia Motórzysta

|
no właśnie. trzeba walczyć. sytuacja jest taka że co 'kraj to obyczaj'. nie wiem czym się w życiu zajmujecie ale w naszym kraju każdy np. Urząd Skarbowy może wydać swoją niezawisłą decyzję! I decyzja w tej samej sprawie w innym US może być inna!
tak samo jest z Wydziałami Komunikacji. mam z tym trochę do czynienia. w jednym Ci zarejestrują z danymi kwitami a w innym nie mam mowy. mojemu kumplowi udało się nawet wygrać sprawę cywilną z wydziałem komunikacji. przez pewien okres nie rejestrowali mu aut z francji bez oryginalnych dowodów których nie mógł mieć bo takie jest prawo francuskie. wygrał i co? i nic. kierownik wydziału jest dalej i dalej robi ci chce bo za to nie odpowiada! tylko do wysokości trzech pensji!
ale OK. rozpisałem się za bardzo. jak chcesz to napisz mi na prywatnego maila to dowiem się jak można Twój sprzet zalegalizować  _________________ jkgoral |
|
|
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 20:39 Temat postu: Re: umowa kupna bez dowodu |
|
 |
|
jkpannonia Motórzysta

|
| Darek.K napisał: | witam wszystkich,
mam pytanie, kupiłem kilka lat temu wrak pannoni, właściciel nie posiada dokumentów, ponieważ je zgubił, planuję pojechać do niego jutro i spisać umowę kupna/sprzedaży, czy ktoś wie z jaką datą powinienem spisać tą umowę, chodzi o urząd skarbowy, jeśli spisałbym umowę z datą teraźniejszą to mógłbym bez problemu załatwić sprawy w US, a jeśli z datą 3 lata wstecz, wtedy mógłbym stać się posiadaczem przez zasiedzenie, zapłaciłem za to 20 zł, napiszcie mi co mam zrobić żeby było jak najlepiej i żeby dało się ją zarejestrować  |
hej Darek,
rozmawiałem z kolezanką która rejestruje pojazdy. według niej jeśli pojazd został kiedyś wyrejestrowany to nie ma możliwości zarejestrowania go ponownie. przepis ten nie dotyczy ciągnika rolniczego i przyczepki. w przypadku starego motocykla można go zarejestrować jako zabytkowy na żółtych blachach. jest to kosztowne ale... chyba ze postarasz się o papiery. _________________ jkgoral |
|
|
Wysłany: Wto Sty 19, 2010 21:00 Temat postu: Re: umowa kupna bez dowodu |
|
 |
|
woron36 Osiedlowy kamikadze

Wiek: 19 Dołączył: 26 Gru 2007 Posty: 33 Skąd: Biała Rawska
|
oto co mówi litera prawa na ten temat
Prawo o ruchu drogowym
Art. 79. 1. (61) Pojazd podlega wyrejestrowaniu przez organ właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji pojazdu, na wniosek jego właściciela, w przypadku:
.............................
4. Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu:
1) odzyskanego po kradzieży;
2) zabytkowego;
3) mającego co najmniej 25 lat, którego model nie jest produkowany od lat 15, uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;
4) ciągnika i przyczepy rolniczej.
Rozporządzenie w sprawie rejestracji pojazdów
§ 2. 1. W celu rejestracji pojazdu właściciel pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 2-13 oraz § 3, składa w organie rejestrującym wniosek o rejestrację pojazdu, zwany dalej "wnioskiem o rejestrację", do którego dołącza:
1) dowód własności pojazdu,
2) kartę pojazdu, jeżeli była wydana,
3) dowód rejestracyjny, jeżeli pojazd był zarejestrowany,
4) (5) (uchylony),
oraz tablice (tablicę) rejestracyjne, jeżeli pojazd był zarejestrowany na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
2. Tablice rejestracyjne, o których mowa w ust. 1, z wyróżnikiem powiatu właściwym dla organu dokonującego rejestracji, właściciel pojazdu przedstawia organowi rejestrującemu do legalizacji.
......
8. Jeżeli wymagane jest badanie techniczne pojazdu, właściciel pojazdu do wniosku o rejestrację dołącza zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu.
9. W przypadku zgłoszenia do pierwszej rejestracji pojazdu zabytkowego właściciel pojazdu dodatkowo dołącza do wniosku o rejestrację:
1) uwierzytelnioną kopię decyzji w sprawie wpisania pojazdu, jako dobra kultury, do rejestru zabytków lub dokument potwierdzający ujęcie pojazdu w centralnej ewidencji dóbr kultury,
2) zaświadczenie z przeprowadzonego badania pojazdu zabytkowego co do zgodności z warunkami technicznymi, o którym mowa w art. 68 ust. 12 ustawy, oraz protokół oceny stanu technicznego pojazdu zabytkowego.
13. W przypadku rejestracji pojazdu wyrejestrowanego, o którym mowa w art. 79 ust. 4 pkt 3 ustawy, uznanego za unikatowy, właściciel pojazdu do wniosku o rejestrację dołącza opinię rzeczoznawcy samochodowego, o którym mowa w art 79a ustawy.
Ja próbowałem o to się zapytać w WK ale pani powiedziała że sie nie da a prawo mówi co innego.
A ciekawe czy można by zarejestrować pojazd na unikat bez dowodu rejestracyjnego tylko na samą umowę |
|
|
Wysłany: Sro Sty 20, 2010 20:20 Temat postu: Re: umowa kupna bez dowodu |
|
 |
|
PawełT2 Dawca organów

|
Na zabytek można zarejestrować nawet pojazd wyciągnięty ze zlomowca - było o tym w którymś Automobiliście - postaram się w weekend poszukać. _________________ Pannonia T2 1962
SHL M11 1964
WSK M06B1 1969
Junak M10
Skoda Octavia 1959 |
|
|
Wysłany: Sro Sty 20, 2010 21:05 Temat postu: Re: umowa kupna bez dowodu |
|
 |
|
robert001 Motórzysta

|
jutro obgadam sprawę z kolesiami którzy maja wiedzę jakie są przepisy w tej materii i odpowiem konkretnie  |
|
|
Wysłany: Sro Sty 20, 2010 22:45 Temat postu: Re: umowa kupna bez dowodu |
|
 |
|
Karlos Motórzysta

|
wszystko ładnie pięknie ale ak z doświadczenia to dużo w tym jednak dobrej woli urzędników musi być ...szczególnie jak czegoś brakuje gdzieś podrodze _________________ PANNONIA TLF 250 DeLuxe 1961
PANNONIA T5 1968 DUNA
RS 09
SKODA OCTAVIA tour |
|
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
|
|
|
|