Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna Pannonia - motocykle zabytkowe
.::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.

PannoniaPannonia   Mapa PannoniMapa   AlbumAlbum   DownloadsDownloads  UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   FAQFAQ   SzukajSzukaj  
AukcjeAukcje   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Początkujący kolekcjoner » Witam! Pozdrowienia z wlkp.
Cześci do zabytków
  Obecny czas to Wto Maj 22, 2012 06:40 

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PostWysłany: Wto Mar 15, 2011 07:59    Temat postu: Witam! Pozdrowienia z wlkp.

Zimor
Krążownik szosy
Krążownik szosy

Witam,
Na tym forum jestem nowy, ale mam nadzieję, że dzięki Waszej pomocy uda mi się odrestaurować Pannonie TLF z 1960r.
Nabyłem ją kompletną, kilka elementów się powtarza, częściowo zrobione chromy.
Mam 'jakieś' doświadczenie w weteranach i bardzo podobają mi się rozwiązania techniczne w Pannoni. Jestem z okolic Ostrowa Wlkp.
Pozdrawiam.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Mar 15, 2011 10:54    Temat postu: Re: Witam! Pozdrowienia z wlkp.

Tomal
Motórzysta
Motórzysta

witamy witamy Smile
na pewno pomożemy Wink. Wrzuć jakieś foto sprzętu.
pozdro

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Mar 15, 2011 13:14    Temat postu: Witam! Pozdrowienia z wlkp.

robert001
Motórzysta
Motórzysta

Serdecznie witamy nowego pasjonata pięknych motorów Laughing Laughing

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Mar 15, 2011 18:03    Temat postu: Re: Witam! Pozdrowienia z wlkp.

szary07
Motórzysta
Motórzysta

Witam kolege z WLKP... Ja jestem z Koła/Poznań remontuje rowniez panne tlf lecz 58. Pozdrawiam

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Mar 15, 2011 21:00    Temat postu: Re: Witam! Pozdrowienia z wlkp.

Zimor
Krążownik szosy
Krążownik szosy

Tak wyglądała Pannonia. Jest nawet kompleta. Posiada dokumenty, umowy itp. Nawet jest oryginała instrukcja obsługi.
Na teraz są to puzzle, większa część elementów jest pochromowana, nowy licznik, lampa tył, kupione części do remontu.
Cylinder pójdzie do szlifu - nie wiem jaki dobrać tłok.. ?!

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Mar 15, 2011 21:13    Temat postu: Re: Witam! Pozdrowienia z wlkp.

szary07
Motórzysta
Motórzysta

To zalezy czy miales juz szlif czy nie... Jezeli miales to ktory? Wystarczy zmierzyc cylinder... bedzie wszystko wiadome najlepiej udaj sie do goscia ktory ma ci robic szlif powinien miec wszystkie narzedzia i wiedziec jak sie robi:)

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Mar 17, 2011 07:51    Temat postu: Re: Witam! Pozdrowienia z wlkp.

maciej
Krążownik szosy
Krążownik szosy

Witam.Poznań wita Ostrów.Pozdrawiam

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Mar 17, 2011 08:33    Temat postu: Re: Witam! Pozdrowienia z wlkp.

Zimor
Krążownik szosy
Krążownik szosy

dzięki, też witam kolegę z miasta Kolejorza Cool

Pytanie, regenerował ktoś tylni klosz lampy? Chodzi mi czy tę powłokę od środka można jakoś odnowić, polakierować??

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Mar 17, 2011 16:27    Temat postu: Re: Witam! Pozdrowienia z wlkp.

TRICK
Motórzysta
Motórzysta

Witam
Jesli chodzi ci o plastikowy klosz lampy?? W mojej lampie ten klosz nie ma zadnej powloki jest wykonany z tworzywa jednolitego koloru czerwonego, ja swoj mialem spekany i brakowalo czesci materialu i go zegenerowalem i wyglada spoko mniejsze pekniecie kleilem klejami typy cjanopan wieksze pekniecia i ubytki klej dwuskladnikowy epoksydowy do ktorego dodawalem farby wszytko mieszalem zeby uzyskac kolor podobny do koloru klosza i tak nanosilem kleilem i latalem ubytki nawet po 5 mm pozniej wszytko czyscilem papierem wodnym 340, a na koniec polerowalem na tarczy polerskiej bawelnianej na polerce stacjonarnej i z uzyciem pasty do polerowania tworzyw i stali miekich. Klosz wyszedl jak nowka ladny polysk i zero pekniec.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Mar 17, 2011 21:25    Temat postu: Re: Witam! Pozdrowienia z wlkp.

Tomal
Motórzysta
Motórzysta

Trick, możesz napisać jakiej farby dodałeś do kleju? Chodzi mi o to żeby nie "popsuć" kleju. Bo klej epoksydowy miałeś rozumiem bezbarwny?

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Mar 17, 2011 21:33    Temat postu: Re: Witam! Pozdrowienia z wlkp.

TRICK
Motórzysta
Motórzysta

Ja dodawalem farby olejnej, i niezwazylo kleju Smile ale wczesniej zrobilem probe i ty tez mozesz rozrobic troszeczke kleju dodac do niego farby mieszac i patrzyc co sie dziej, innej lepszej metody nie znam, mysle ze jakbys dal farbe epoksydowa to napewno by sie nic niestalo Smile

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Mar 18, 2011 07:43    Temat postu: Re: Witam! Pozdrowienia z wlkp.

Zimor
Krążownik szosy
Krążownik szosy

Musiałbym zrobić fotkę o co mi chodzi z tym kloszem. Ubytków nie ma. Ale dobry pomysł z polerowaniem tej lampy, muszę koniecznie wypróbować.
Mogę kupić takie tłumiki (bez kolanek) za 90zł
http://img845.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=20110317987.jpg
Co sądzicie?

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Mar 18, 2011 15:57    Temat postu: Re: Witam! Pozdrowienia z wlkp.

TRICK
Motórzysta
Motórzysta

Ja ci moge sprzedac swoje za 40 Smile ale sa troche pogiete hehe, ja przymierzam sie zeby kupic nowe tlumiki moze ktos poleci kogos kto robi nowki???

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Mar 18, 2011 16:34    Temat postu: Re: Witam! Pozdrowienia z wlkp.

Zimor
Krążownik szosy
Krążownik szosy

@TRICK podeślij mi fotki na maila jak możesz.. Może też chociaż kolanka masz lepsze.
A nówki to ja mogę Ci polecić od Hartmanna, ma dobre opinie.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Mar 18, 2011 20:34    Temat postu: Re: Witam! Pozdrowienia z wlkp.

TRICK
Motórzysta
Motórzysta

hej odezwij sie na moje gg 3797876 to ci podesle foto wydechow, kolanka mam nawet spoko chrom bardzo dobry tylko od spodu troch zagiete ale tego nie widac wiec nie wymieniam tylko wypolerowalem, a wydechow z checia sie pozbede

TOP   BOTTOM
 Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Początkujący kolekcjoner » Witam! Pozdrowienia z wlkp.
 Strona 1 z 1