|
Pannonia - motocykle zabytkowe .::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.
|
|
|
Obecny czas to Wto Maj 22, 2012 06:45 |
Wysłany: Pon Cze 01, 2009 16:49 Temat postu: Witam wszystkich :) |
|
 |
|
Astaroth3105 Polny popierdalacz

|
Witam, mam dwa pytanka:
Niedługo mam dostać Pannonie lecz do remontu, nie jestem doświadczony jeśli chodzi o remontowanie motorów ponieważ nigdy nie miałem z tym styczności, ale chce to zmienić ponieważ się zakochałem w Panience:)
1. Ile może kosztować piaskowanie lakierowanie plus te wszystkie jakieś podkłady itp? (chciałbym wiedzieć ponieważ chce już sobie zbierać pieniądze)
2. Pannonia leżała jakieś 7-8 lat w garażu nie ruszana, ale przed tym okresem była na chodzie teraz w ogóle silnik nie chodzi nawet nie mogę odpalić, stoi w miejscu, nie znam nikogo kto by mógł mi pomóc wiec pisze tutaj, co może być nie tak z tym silnikiem ?
Dzięki wszystkim |
|
|
Wysłany: Pon Cze 01, 2009 18:11 Temat postu: Re: Witam wszystkich :) |
|
 |
|
gustaw Dawca organów

Wiek: 24 Dołączył: 07 Lip 2007 Posty: 277 Skąd: Ostrowiec Św
|
Witam z kad jesteś? prawdopodobnie zatarty tłok w cylindrze _________________ życie jest motocyklem:)) |
|
|
Wysłany: Pon Cze 01, 2009 19:05 Temat postu: Re: Witam wszystkich :) |
|
 |
|
goorny Polny popierdalacz

|
Nalej do cylindra jakiegoś rzadkiego oleju np.amortyzol + wd40 , i poczekaj 2-3 dni.
Potem delikatnie na 4-ce do przody i tyłu .W żadnym wypadku nie kop.Skrzywisz korbowód , lub połamiesz pierścienie.
Przyczyn może być kilka , ale to tak na pierwszy rzut oka. |
|
|
Wysłany: Pon Cze 01, 2009 20:09 Temat postu: Re: Witam wszystkich :) |
|
 |
|

|
już za późno, jak tylko ja zobaczyłem to chciałem odpalic i kilka razy kopnąłem wiec może się już coś tam stało ... jak już ja dostane to napisze co i jak dokładniej i może porobię jakieś foty ...
Ja z Żagania w Lubuskim |
|
|
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 21:09 Temat postu: Re: Witam wszystkich :) |
|
 |
|
Ropa-25 Motórzysta

Wiek: 20 Dołączył: 27 Wrz 2007 Posty: 127 Skąd: Skwierzyna
|
Moze to pierścienie przyrdzewiały do gładzi cylindra... nie koniecznie musi byc zatarty tłok A pozatym ciesze sie że jest ktos z lubuskiego:) Ja jestem ze Skwierzyny ok 15 km od Miedzyrzecza. Wrazie jakis problemów pisz!!!
Pozdr Mateusz _________________ Yamaha XS 400 rocznik 81.
Pannonia T1 250 rocznik 62.
WSK M06 Z2 rocznik 62.
WSK M06 B3 rocznik 75.
Ostatnio zmieniony przez Ropa-25 dnia Sro Cze 03, 2009 11:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 21:25 Temat postu: Re: Witam wszystkich :) |
|
 |
|
Wydra Osiedlowy kamikadze

|
A czy silnikom pannoni zdarza się tzw. puchnięcie tłoka? czyli zaklinowanie się tłoka w cylindrze? |
|
|
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 21:30 Temat postu: Re: Witam wszystkich :) |
|
 |
|
gustaw Dawca organów

|
jak najbardziej tak!! Skromnym zdaniem przyrdzewiałe pierścienie podczas wielokrotnej probie kopnięcia by puściły tam czuje za będzie albo zaśniedziały tłok i zardzewiały w pieron cylinder albo zatarty tak czy inaczej musisz rozebrać _________________ życie jest motocyklem:)) |
|
|
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 22:50 Temat postu: Re: Witam wszystkich :) |
|
 |
|

|
a dużo to bedzie kosztować ?? taka naprawa?? |
|
|
Wysłany: Sro Cze 03, 2009 05:21 Temat postu: Re: Witam wszystkich :) |
|
 |
|
gustaw Dawca organów

|
jeśli tłok będzie w dobrym stanie to masz polowe sukcesu bo ciężko kupić . Jeśli cylinder jest do dupy to mogę Ci sprzedać mam kilka jeśli będzie potrzebny szlif to koszt około 50zl pierścienie pasują od MZ 250 ts koszt 10zl _________________ życie jest motocyklem:)) |
|
|
Wysłany: Sro Cze 03, 2009 07:38 Temat postu: Re: Witam wszystkich :) |
|
 |
|

|
Nie znam się w ogóle na motorach dlatego mam jeszcze pytanko może dla was wyda się śmieszne, ale po czym mam poznać czy ten tłok i reszta są dobre czy nie? |
|
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
|
|
|
|