Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna Pannonia - motocykle zabytkowe
.::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.

PannoniaPannonia   Mapa PannoniMapa   AlbumAlbum   DownloadsDownloads  UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   FAQFAQ   SzukajSzukaj  
AukcjeAukcje   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Moja Pannonia » Witam wszystkich. Moja Pannonia TLF 250 DeLux 1960r
Cześci do zabytków
 Idź do strony 1, 2  Następny Obecny czas to Wto Maj 22, 2012 07:27 

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PostWysłany: Pon Sty 04, 2010 18:17    Temat postu: Witam wszystkich. Moja Pannonia TLF 250 DeLux 1960r

Maciek_ck
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Na początek witam wszystkich forumowiczów Smile Chciałem się pochwalić moją pierwszą Pannonią odkupioną od wujka, który był jej pierwszym właścicielem. Motocykl nie był w szczególnie opłakanym stanie, mimo tego postanowiłem go odświeżyć. Dostał nowy lakier, uszczelniłem silnik(olej ze skrzyni w komorze korbowej) i tym podobne usterki zostały usunięte, niektóre częsci zostały wymienione na nowe lub własnoręcznie zrobione:). Zachęcam do obejrzenia mojej fotorelacji z odnawiania mojej Pannoni. Praktycznie wszystkie czynności, poza nakładaniem lakieru czarnego(z braku kompresora) robiłem sam. Sposób wykonania szparunków, znaczka wg mojego pomysłu i wykonane samodzielnie, Chętnie odpowiem na wszelkie pytania. Pozdrawiam Maciek

zdjęcia nie są poukładane w odpowiedniej kolejności ponieważ nie ogarniam tej strony i nie wiem jak to zrobić Smile

http://www.flickr.com/photos/maciek-bednarczyk/

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Sty 04, 2010 18:48    Temat postu: Re: Witam wszystkich. Moja Pannonia TLF 250 DeLux 1960r

Darek.K
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

DOBRA ROBOTA. POZDRAWIAM

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Sty 04, 2010 19:00    Temat postu: Re: Witam wszystkich. Moja Pannonia TLF 250 DeLux 1960r

kupiec1976
Krążownik szosy
Krążownik szosy

Piękna ,kawał dobrej roboty bez dwóch zdań....

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Sty 04, 2010 19:00    Temat postu: panna

jkpannonia
Motórzysta
Motórzysta

ładna, podoba mi się Smile chyba ostro zabrałeś się za nią. ładny lakier, wypolerowane bębny. cięgno hamulca dorabiałem tak samo, z kwasówki Smile nigdy nie widziałem takiej owiewki, były takie czy wujek sobie wykombinował? życze szerokiej drogi Smile

ja jeszcze nie mam co pokazać bo wszystko leży w skrzynkach na ziemniaki. ale jest już lakier chromy, polerka, nowe koła, zrobiony silnik (nowy wał, garnek, tłok, uszczelniony itd). jest jeden problem, to nie będzie oryginał tylko wydumka retro dla żony Very Happy

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Sty 04, 2010 19:14    Temat postu: Re: Witam wszystkich. Moja Pannonia TLF 250 DeLux 1960r

Maciek_ck
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Owiewka nie jest oryginalna, ponoć jest z policyjnej MZ'ki. miał jeszcze owiewki na kolana ale były nieoryginalne i zardzewiałe, więc ich ani nie odnawiałem ani nie dorabiałem nowych. zależy mi na oryginalnym za chwile dorzuce zdjęcie cięgła tylko zgram je na kompa. Bębny są polerowane ale nie założone bo nie mam ładnych felg, które zostawiłem sobie na zimę ale chyba sie nie wyrobie finansowo z chromowaniem ani z zakupem nowych.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Sty 04, 2010 19:16    Temat postu: Re: Witam wszystkich. Moja Pannonia TLF 250 DeLux 1960r

Maciek_ck
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

a właśnnie jaki miałeś pomysł na koła i chromy? czy felgi kupowałeś nowe czy chromowałeś i jaki był przybliżony koszt?

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Sty 04, 2010 19:22    Temat postu: Re: Witam wszystkich. Moja Pannonia TLF 250 DeLux 1960r

jkpannonia
Motórzysta
Motórzysta

Maciek_ck napisał:
Owiewka nie jest oryginalna, ponoć jest z policyjnej MZ'ki. miał jeszcze owiewki na kolana ale były nieoryginalne i zardzewiałe, więc ich ani nie odnawiałem ani nie dorabiałem nowych. zależy mi na oryginalnym za chwile dorzuce zdjęcie cięgła tylko zgram je na kompa. Bębny są polerowane ale nie założone bo nie mam ładnych felg, które zostawiłem sobie na zimę ale chyba sie nie wyrobie finansowo z chromowaniem ani z zakupem nowych.

kupowałem nowe felgi bo chromowanie wyszło by drożej. do tego trzeba dorzucić nowe szprychy i nyple, opony, fartuchy, dętki. robocizna za zaplatanie i centrowanie ale efekt jest super.

co się martwisz Smile masz już tak dużo zrobione że dorobisz sobie kola na wiosne.

co do bębnów to widzę że malowałeś od wewnętrznej strony na czarno. ja to przetaczałem bo aluminium było krzywo odlane. wkurzało mnie to pare godzin ale jest git Smile

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Sty 04, 2010 19:37    Temat postu: koła

jkpannonia
Motórzysta
Motórzysta

Maciek, co do cen to zobacz albo zadzwoń do 'skuter dębica' 014 670 80 99 lub 502 262 558. tam wszystko kupiłem oprócz szprych. szprychy były z allegro (podobały mi się z miedzianymi nyplami, polerowanymi). jak nie znajdziesz to ja poszukam namiaru na szprychowca. cen nie pamiętam, musisz sam sie dowiedziec Smile

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Sty 04, 2010 19:42    Temat postu: szprychy

jkpannonia
Motórzysta
Motórzysta

mich.au@wp.pl - tu masz mail do szprychowca

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Sty 04, 2010 19:46    Temat postu: Re: Witam wszystkich. Moja Pannonia TLF 250 DeLux 1960r

Maciek_ck
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

dziękuje. jak po powrocie z nart zostanie mi coś w kieszeni to na wiosne może kupie nowe felgi:)

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Sty 04, 2010 22:08    Temat postu: Re: Witam wszystkich. Moja Pannonia TLF 250 DeLux 1960r

PawełT2
Dawca organów
Dawca organów

Świetna robota i fajny motor, jak już jest w rodzinie od nowego to broń Boze nie należy go wypuszczać z rąk Smile

Co do felg to ja swoje chromowalem,bo nie bylo dostepnych zamiennikow i byly w niezlym stanie - teraz kupilbym chyba gotowe. Do WSK kupilem na allegro chyba od Wronki Chrom nie jest tak dobry jak na moich , ale ujdzie, natomiast sama felga 19" jest węższa niż ta w PANNONI - zastanawiam się czy nie mialoby to wplywu na opony.

na koniec 2 pytanka, po co Wujasowi bylo tyle przelaczników na kierownicy ?? Laughing
Na zdjęciu widzę ze 3 Shocked

i czy nie mialeś problemów z 2 biegiem tak jak 80% uczestników forum ?

Jeszcze raz gratulacje i do zobaczenia na zlocie u Karlosa
Junak M10
Skoda Octavia 1959

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Sty 04, 2010 22:55    Temat postu: Re: Witam wszystkich. Moja Pannonia TLF 250 DeLux 1960r

Maciek_ck
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Przełączniki na kierownicy były do kierunkowskazów, bo wujek chciał go że tak powiem ucywilizować, czyli założył kierunki od MZ'ki o ile dobrze rozpoznałem i były to pierwsze elementy które zdemontowałem.Bezpowrotnie:). Zobaczymy jak to bedzie w praktyce, ale machanie ręką przed zakrętem ma swój klimat:).Juz zapomniałem ze były aż 3Smile nie pamietam dokładnie do czego ten trzeci. Ja zrobiłem nową instalację od podstaw i został mi 1Smile

Co do biegów, to trudno mi powiedzieć. Może opowiem jak działa skrzynia. Biegi ogólnie nie wyskakują, lecz przy zmianie biegów oczywiście są zgrzyty.Wiadomo że skrzynia nie ma synchronizacji a ja sie przesiadłem z motocykla crossowego gdzie nie czeka się na zejscie z obrotów żeby wrzucić kolejny bieg. Ja mam okropne nawyki, typu wrzucanie biegów bez sprzęgła:/ ale mysle ze sie oduczęSmile.Acha, przerobiłem o ile pamiętam te ograniczniki(2 śrubki regulacyjne ) od wybieraka bo były za krótkie, troche podregulowałem i jest moim zdaniem OK.
Nie wiem czy dokładnie wszystko wyjaśniłem bo jestem na forum od niedawna i nie wiem na czym dokładnie polega ten "syndrom drugiego biegu"Smile

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Sty 04, 2010 23:16    Temat postu: Re: Witam wszystkich. Moja Pannonia TLF 250 DeLux 1960r

Karlos
Motórzysta
Motórzysta

Maciek możesz napisać jakie farby stosowałeś przy malowaniu i jak z twardością tej powłoki?
SKODA OCTAVIA tour

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Sty 04, 2010 23:49    Temat postu: Re: Witam wszystkich. Moja Pannonia TLF 250 DeLux 1960r

Maciek_ck
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

farba czarna to zwykły akryl tylko taki jedno-składnikowy, nie taki z bazą i klarem. troche to było pracochłonne bo po samym malowaniu bylo pełno paprochów etc. Jak odebrałem od lakiernika(kolegi) to byłem nieźle zdegustowany:). z resztą widać te paprochy na jednym ze zdjęć. Okazało się ze to dopiero 1/4 całej pracy bo później było matowanie całości papierem chyba 2500 na mokro(też jest na zdjęciach)zeby zmatowiona powierzchnia była jednolita, czyli nie było "skórki pomarańcza".Wszystkie paprochy też znikły. Później ewentualne szparunki(na matową powierzchnie zeby farba była równomiernie położona między paskami taśmy klejącej) i dopiero polerowanie całości pastą polerską. Nie jestem lakiernikiem i nigdy się tym nie zajmowałem, może coś zrobiłem nie po fachowemu:) ale ja jestem zadowolony:). Farba na szparunki to zwykły "sprey". Co do twardości to nie chce sie zbyt wczesnie wypowiadać bo lakier jest od maja, motocykl jeszcze nie jest zarejestrowany wiec nie jezdziłem min zbyt wiele. Może okaże sie ze sie to powyciera po 300km:). Moim zdaniem wygląda dość solidnie

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 20:36    Temat postu: Re: Witam wszystkich. Moja Pannonia TLF 250 DeLux 1960r

blackjack
Motórzysta
Motórzysta

Wspaniała , takie maszyny są ozdobą tego forum a zdjęcia inspiracją dla innych . Cenię ludzi którzy nie znają słowa : ,,byle jak" i ,,fuszerka" . Gratulacje . Pozdrawiam
P.S Trochę szkoda tej owiewki , przy wietrze z tyłu można by było zaoszczędzić sporo paliwa Laughing .

TOP   BOTTOM
 Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Moja Pannonia » Witam wszystkich. Moja Pannonia TLF 250 DeLux 1960r
 Strona 1 z 2