|
Pannonia - motocykle zabytkowe .::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.
|
|
|
Obecny czas to Wto Maj 22, 2012 08:40 |
Wysłany: Nie Cze 22, 2008 18:34 Temat postu: Yamaha 750 XJ 1984r--moze ktos wie??? |
|
 |
|
Rafi1355 Polny popierdalacz

|
Witam!Niedawno kupi³em,taki motorek(fot).Mam pare pytañ,bo moje wczeœniejsze motorki to przewarznie WSK,SHL,Pannonia-wszystko 2-sówy.Motor ma ok 97 000 km.Niewiem jaki olej,ale napewno nie by³ zmieniany od lat.
Mam pare pytañ:
1.jaki powinienem wlaæ olej?(mineralny,pó³syntetyk)
2.skrzynia ma to samo smarowanie co silnik-tzn tym samym olejem?
3.ile wchodzi oleju(2,5l?)
Napewno wymienie te¿ œwiece i filtry.Motorek pali na dotyk.Tylko przejœcie pomiêdzy rurami wydechowymi,a tumikami przygni³o troszkê i nieraz trzeszczy :)Sta³ ³adnych pare lat w szopie.Proszê o jakieœ wskazówki na temat tego motorku,a mo¿e ktoœ ma instrukcje po Polsku?
Poogl¹da³em troszke silnik i znalaz³em wlew oleju i szklane oczko do sprawdzania poziomu(mogê sie myliæ-proszê o podpowiedz)filtr pomiêdze rurami wyd.
Proszê o pomocne wskazówki i z góry dziêkuje
   |
|
|
Wysłany: Nie Cze 22, 2008 19:40 Temat postu: Re: Yamaha 750 XJ 1984r--moze ktos wie??? |
|
 |
|
alchamer Motórzysta

|
Witam
Bardzo fajny i trwały klasyk nabyłeś ,przebiegiem się nie martw jeśli silnik nie kopci.Olej wymień razem z filtrem oleju,do silnika wlewasz tylko jeden olej który wszystko smaruje,na korku wlewu oleju powinna być napisana ilość jaką masz wlać a jeśli niema to ustaw moto na równej powierzchni i wlewaj aż do momentu pojawienia się oleju w szklanym oczku/górna kreseczka/(olej nabędziesz w motocyklowym )
Jeśli moto pali na dotyk to daruj sobie wymiane świec i gażniki(na jakiś czas oczywiście),wymień filtr powietrza,ważne-sprawdź zawory ,nawet jeśli nie klepią .(masz 2 zawory /cyl)
Aha ,olej sprawdzaj kilka minut po zgaszeniu moto
Niestety instrukcji -brak  |
|
|
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 18:23 Temat postu: Re: Yamaha 750 XJ 1984r--moze ktos wie??? |
|
 |
|

|
Fajnie!Dzieki,A jaki olej wlac!Wiem,ze 2,5 litra.Mysle,ze mineralny??? |
|
|
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 21:46 Temat postu: Re: Yamaha 750 XJ 1984r--moze ktos wie??? |
|
 |
|
alchamer Motórzysta

|
10W40 Motul lub Castrol-półsyntetyk około25zł/l,z wymianą filtra oleju pewnie musisz wlać kapke więcej-szklane oko prawde ci powie  |
|
|
Wysłany: Nie Cze 29, 2008 18:02 Temat postu: Re: Yamaha 750 XJ 1984r--moze ktos wie??? |
|
 |
|

|
Dzieki  |
|
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
|