Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna Pannonia - motocykle zabytkowe
.::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.

PannoniaPannonia   Mapa PannoniMapa   AlbumAlbum   DownloadsDownloads  UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   FAQFAQ   SzukajSzukaj  
AukcjeAukcje   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Inne » Pannonia z wózkiem bocznym
Cześci do zabytków
  Obecny czas to Wto Maj 22, 2012 08:59 

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PostWysłany: Wto Kwi 24, 2007 19:37    Temat postu: Pannonia z wózkiem bocznym

Maciej S.
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Chciałbym rozpocząć temat o Pannoni z wózkiem bocznym, abyśmy podzielili się swoimi wrażeniami z eksploatacji. To co mnie interesuje najbardziej:
a) czy stosujecie zębatkę 15 zamiast 16 i ewentualnie gdzie ją kupić lub dorobić
b) jak się sprawuje sprzęt na trasie, jakie są osiągi i jakie obciążenie
c) orientacyjne zużycie paliwa
d) jazda w zakrętach
e) komfort jazdy w wózku
I inne ciekawe spostrzeżenia.
Obecnie estem w trakcie restauracji wózka i kompletacji braków, tj uchwytów do ramy, lampek, fotela i tapicerki.
Pozdrawiam.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Nie Wrz 30, 2007 19:19    Temat postu: Re: Pannonia z wózkiem bocznym

Maciej S.
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Jakoś cicho w tym temacie, chociaż jest trochę Pannoni z wózkiem.

Międzyczasie wreszcie udało mi się dopiąć wózek. Wygląda to teraz trochę po dziadosku, ale chciałem wypróbować sprzęt przed remontem.
Pierwsze 40 m jazdy o mało co nie skończyło się na płocie sąsiada. Jazda z wozem zupełnie nie przypomina jazdę motocyklem. Później było lepiej. Ostatecznie przejechałem około 8 km po drogach polnych, zdala od ruchu samochodowego. Wrażenia są ekstremalne. Kierownicę trzeba mocno trzymać, bo na dziurach chce ję wyrwać. Co ciekawe przednie zawieszenie przy jeździe solo na tej drodze często dobija a z wozem jest jakby bardziej sprężyste. Zbieżność była nienajlepsza bo zakręty lewe wychodzą dużo łatwiej (mniejsza siła na kierownicy) niż w prawo. To tyle relacji. Podreguluję zbieżność i zrobę tą trasę jeszcze raz dla porównania. Później test asfltowy.

http://foto.onet.pl/49xbo,ewwceorons84,u.html

Pozdrawiam użytkowników co z wozem latają

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sob Paź 06, 2007 18:38    Temat postu: Pannonia z wózkiem bocznym

Maciej S.
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Zbieżność poprawiona.
Próby na asfalcie całkiem pozytywne, ale niestety odczuwa się małą moc silnika. Czekam na zębatkę 15. Mam nadzieję, że poprawi trochę "cug". Jak się można było spodziewać zaliczyłem pierwszy rów. Na dziurawej polnej drodze jakaś dziwna siła ściągnęła mnie w lewo i wyczadziłem w krzaczory. Na szczęście motor i wóz całe.

Do następnej relacji.

http://www.youtube.com/watch?v=zt8MC0gRCqc

Pozdrawiam.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sob Paź 06, 2007 19:37    Temat postu: Re: Pannonia z wózkiem bocznym

Ropa-25
Motórzysta
Motórzysta

Mam pytanie widziałem na filmiku ze ma pan bagaznik. Czy ma pan moze jeszcze drugi na sprzedaz??

Pozdr Ropa-25
WSK M06 B3 rocznik 75.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Nie Paź 07, 2007 10:18    Temat postu: Re: Pannonia z wózkiem bocznym

Maciej S.
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Znalezione na youtube. Pannonia jedzie do Pekinu.
Szkoda, że po węgiersku.

Pozdrawiam.

http://www.youtube.com/watch?v=fXFT76eMvkk

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Nie Paź 07, 2007 10:29    Temat postu: Re: Pannonia z wózkiem bocznym

tomek
Moderator
Moderator

świenty filmik szkoda, że nie rozumiałem co mówią ale coś wątpie, że dotarli do tego pekinu bo nic nie było pokazane z tamtych stron ale naprawde jeżeli chodzi o montaż to dla mnie super pozdro

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Paź 15, 2007 21:03    Temat postu: Re: Pannonia z wózkiem bocznym

Robert
Moderator
Moderator

Z tego co się skapowałem to oni maja zamiar wyruszyć w przyszłym roku, przejechać 24000 km i dotrzec do Pekinu w czerwcu 2008 w czasie olimpiady w Chinach. Wyprawa godna podziwu.

Jadą T5 z 1967 z koszem Duna.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Nie Lis 04, 2007 15:43    Temat postu: Re: Pannonia z wózkiem bocznym

Maciej S.
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

No tak przypadki chodzą po ludziach, a może motorach. Już miałem się zabierać za przeróbkę zębatki na 15 i coś mnie tknęło, aby poszperać w starych klamotach. Kiedyś kupiłem silnik na zapas. Patrzę a tu 15, co prawda jeżdżona, ale na 2,3 sezony powinna starczyć. Zamontowałem i w trasę (tzn dookoła komina). No jest lepiej, jednak pogarszająca się pogoda nie pozwoliła na więcej testów. Wczoraj rama, koło i drobne detale poszły do piachu i lakieru piecowego. Dzisiaj za to zrobiłem małą rundkę solo na 15 i przyznam szczerze cug jest lepszy i przełżenia, co prawda wolniejsze, ale jakby lepiej dobrane.

Niedługo przyjdzie czas na gondolę i największym problemem jest tapicerka. Dosyć skomplikowany wzór i nie zabardzo orientuję się jak wyściółka gondoli jest zamocowana i czy jest podklejona na jakieś usztywnienie. Gdyby ktoś coś wiedział na ten temat to bardzo proszę o informację.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Lis 08, 2007 13:05    Temat postu: Re: Pannonia z wózkiem bocznym

Sylwek
Krążownik szosy
Krążownik szosy

Witam mogę sprawdzić to, ponieważ mam w wózku oryginalną tapicerke, lecz niestety dopiero w przyszłym tygodniu.
Z tego co pamiętam to jest ona przyklejona do usztywnienia wykonanego chyba z grubej tektury lub cienkiej płyty, a dopiero później jest montowana do gondoli.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sro Lis 14, 2007 21:42    Temat postu: Re: Pannonia z wózkiem bocznym

Sylwek
Krążownik szosy
Krążownik szosy

wstawiłem kilka fotek może się przydadzą mam więcej ale to bym wolał na meila. Maciej S. jeśli masz innego meila to podaj bo na ten co pisałeś do mnie z niego coś nie chce mi wysłać fotek.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Kwi 01, 2008 20:33    Temat postu: Re: Pannonia z wózkiem bocznym

Maciej S.
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Montaż sprzęta.
Nareszcie przyszedł ten moment. Rama w proszku, koło po remoncie z nową oponą, fotel gotowy na stelażu własnego pomysłu tylko gondola u lakiernika. Mam nadzieję, że koniec kwietnia już będzie na 3 kołach.

http://foto.onet.pl/49xbo,ewwceorons84,ee5wc,u.html

http://foto.onet.pl/49xbo,ewwceorons84,ee5wd,u.html

http://foto.onet.pl/49xbo,ewwceorons84,ee5we,u.html

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Kwi 01, 2008 21:14    Temat postu: Re: Pannonia z wózkiem bocznym

alchamer
Motórzysta
Motórzysta

no kanapa 1 klasa,będzie fajny wózeczek,ciekawi mnie jaki kolor szparunków będzie,no i gondoli Wink ja jeszcze nie wymyśliłem koloru do mojego wózka,na jednej niemieckiej stronce jest Duna pomalowany na czarno z podwójnym białym szparunkiem-ale czy to nie z BMW zgapione? Question

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Kwi 01, 2008 21:33    Temat postu: Re: Pannonia z wózkiem bocznym

Maciej S.
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Co do koloru to nie będę oryginalny. Bardzo podoba mi się malowanie Pawła czarno-białe, ale nie chcę papugować. Wóz będzie poprostu czarny tak jak motor i bez szparunków. Może zbyt ascetycznie, ale lubię prostotę. Kanapa byłaby ładniejsza z białą kedrą, ale nie udało mi się takiej kupić, ale w sumie tapicer zrobił ją całkiem przyzwoicie i to pomimo, że miał pierwszy raz takie cudo.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sob Kwi 05, 2008 20:03    Temat postu: Re: Pannonia z wózkiem bocznym

Maciej S.
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

No to teraz stoję na trzech łapach. Jeszcze tylko gondola, instalacja i można oblatywać.

http://foto.onet.pl/49xbo,ewwceorons84,efs8f,u.html

http://foto.onet.pl/49xbo,ewwceorons84,efs8g,u.html

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Maj 16, 2008 20:42    Temat postu: Re: Pannonia z wózkiem bocznym

Maciej S.
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

No i maszyna 3 kołowa jeździ. Lakiernik tylko mnie olał i przez 1,5 mesiąca nic nie zrobił. Zirytowałem się i prowizorycznie pomalowałem na czarno bo już dłużej nie mogłem czekać. No i pierwsza trasa na zlot do Mogilna niedaleko Gniezna, jakieś 70 km od domu. Maszyna z zębatką 15 idzie całkiem znośnie. W wózku siedzi syn 45 kg i balast z kamieni około 15 kg. Po płaskim całkiem żwawo, no ale jak jest dłuższa górka to traci nieco wigoru i trzeba trójkę wrzucić. Ale i tak średnia na trasie to coś około 60km/h a więc nie źle. Zawieszenie sprawuje się dobrze, wózek jest stabilny, udaje się jechać bez unoszenia koła (dzięki synowi), niestety jak są polskie koleiny to trzeba bardzo uważać. Ideałem byłby przód na wachaczu i jakieś 10 KM więcej.

TOP   BOTTOM
 Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Inne » Pannonia z wózkiem bocznym
 Strona 1 z 1