|
Pannonia - motocykle zabytkowe .::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.
|
|
Obecny czas to Czw Sty 21, 2021 09:32 |
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 14:25 Temat postu: jawa kivaćka 354 z 1956r |
|
 |
|
gustaw Dawca organów

Wiek: 32 Dołączył: 07 Lip 2007 Posty: 278 Skąd: Ostrowiec Św
|
Witam . Udało mi się kupić w Biłgoraju jawę 354 na prądnicy widnieje rok 1960( pradopodobnie wymieniana ) stacyjka w baku ( rok produkcji 1956) tłumiki cygara. Silnik kompletny prócz tłoków i cylindrów. Rama bez kół , i oski wahacza . Posiada uchwyt pod wózek boczny. Bez tabliczki dlatego nie znam modelu. UWAGA wszystko za całe 200zł . Lepsze zdjęcia jutro .
Dziwny licznik skalowany co 10km/h . Fajnie jak ktoś podał by mi model tej jawy
Zapomniałem , filtr powietrza przy gaźniku , osłony z 3 części , bez kontrolek w lampie oraz na stalowych stopkach centralnych . Wszystko by wskazywało na pierwsze modele tylko te tłumiki cygara nie pasują.
nr silnika:
silnik już na dniach do odpalenia. Kopniak jest razem z biegami . Po rozebraniu stwierdziłem duże różnice w karterach oraz skrzyni, czole wału . labiryncie , prądnicy . Gaźnik 2 częściowy. Ogólny stan silnika B.db nie licząc wału. Rama trochę gorzej bo jest do malowania ale nie ma żadnych gniotków , siedzenie zdrowe gąbka ok tylko pokrowiec się przyzegnał. Linki oryginalne (tak bynajmniej wyglądają) . Fajny materiał do rekonstrukcji , małe braki jednak dosyć kosztowne i ważne . Na razie moją perspektywą jest Skompletowanie odpalenie i sprawdzenie pojazdu , następnie ponowne rozebranie i powolna rekonstrukcja. Jedno koło już kupiłem brakuje tylko przedniego koła , ośki wahacza , i tylnej zębatki. Fotki silnika już jutro . Ramy tez zrobię mimo ze jest obraz nędzy i rozpaczy.
fotki:
kolejna różnica , głowica od 354 tej co kupiłem i zapas kupiony z allegro
Inicjały??
to juz silnik jak składałem
Prawie skompletowałem jawę , jak na razie wygląda to mniej więcej tak. Szału mnie ma ale nie jest najgorzej , mam problemy z odpaleniem ( coś nie łapie na jeden graczek ) ale t o się zmieni w najbliższym czasie. dotychczasowy koszt motocykla z zakupionymi częściami to 300zł:
Brakuje mi tylko koła przedniego i klina do tylnego koła reszta jest ale jeszcze nie wszytko założyłem , chętnie przyjmę nawet samą obręcz ze szprychami bo piastę mam , oczywiście nie za cenę całej jawy i nie musi być z chromem bo i tak pójdzie do malowania . _________________ życie jest motocyklem:))
Ostatnio zmieniony przez gustaw dnia Pią Sty 08, 2010 14:29, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 20:26 Temat postu: Re: jawa kivaćka 354 z 1956r |
|
 |
|
kupiec1976 Motórzysta

Wiek: 44 Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 113 Skąd: woj.podlaskie
|
Super motorek,jaka jest jego pojemność 250? nie widziałem do tej pory modelu z dwoma garnkami,może poprostu wcześniej się tym nie interesowałem.Posiadam jawę 175 (1960r) tłumiki cygara z wymiennymi końcówkami,sądzę że w Twojej powinny być też takie ale na końcu z "rybką".Moja jest na chodzie ,kompletna cena którą zapłacilem to 600 zł.
Jak wcześniej pisałem mam jedynie problem z ładowaniem. _________________ Pannonia T1 (1963) |
|
|
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 09:21 Temat postu: Re: jawa kivaćka 354 z 1956r |
|
 |
|
gustaw Dawca organów

|
To juz moja druga jawa z lat 50 w pojemności 350:))) _________________ życie jest motocyklem:)) |
|
|
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 10:13 Temat postu: jawa |
|
 |
|
jkpannonia Motórzysta

Wiek: 45 Dołączył: 18 Paź 2009 Posty: 163 Skąd: Nowy Targ
|
gustaw, nie zapomnij zamieścić zdjęć po... renowacji. będzie super motorek. no i te dwa cylindry, marzenie
tak a proposos, szukaliście kiedyś silnika do pannoni P20 lub P21 (dwa gary). ja szukałem na Węgrzech przez kolege ale nic z tego nie wyszło. siedzi mi to w głowie, chyba się w lecie tam przejade poszperać... _________________ jkgoral |
|
|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 13:28 Temat postu: Re: jawa kivaćka 354 z 1956r |
|
 |
|
grigor Motórzysta

|
Gustaw: znalazłeś już przyczyne nie palenia na dwa gary? u mnie w jupiterze było to spowodowane zbyt małą ilością paliwa podawaną przez gaźnik _________________ Iż-56 z 59r. oraz Iż Planeta 63r. |
|
|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 20:50 Temat postu: Re: jawa kivaćka 354 z 1956r |
|
 |
|
PawełT2 Dawca organów

|
zazdroszczę zakupu - jak Wy trafiacie na takie cacka?
tłumiki były powszechnie wymieniane na cygara bo były cichsze. Prądnice w Jawach miały + na masie - uważajcie. _________________ Pannonia T2 1962
SHL M11 1964
WSK M06B1 1969
Junak M10
Skoda Octavia 1959
BMW R1150R |
|
|
Wysłany: Sro Lut 24, 2010 16:11 Temat postu: Re: jawa kivaćka 354 z 1956r |
|
 |
|
gustaw Dawca organów

|
Zrobiłem wszystko pali jeździ i jest b. szybka koło w górze i licznik zrobił pełne 360 stopni. Przyczyną były troszkę stare kondensatory , wymieniłem na nowe i ładnie pali . Obecnie jest skompletowana do 99% , tłumiki mam nie oryginalne bo pisze na nich CHORZÓW , oryginały były rybki ,ale się tym nie przejmuje bo w razie gdybym pochromował to będą do drugiej jawy. Poza tym ładowanie cudowne światła lux , praca silnika stabilna i bardzo głośna( remont się wita) .
Motocykl będę reanimował od maja bo muszę troszkę odpocząć od wydatków , na pierwszy ruszt postaram się zrobić bak , uchwyty i kupić felgi.
w czerwcu i lipcu zbiorę na malowanie ( 1500 i nic mnie nie obchodzi , oczywiście wszystkie szparunki malowane ręcznie ) . A w między czasie rozbiorę silnik i pomału go zreanimuje . Będzie założony wał od CZ350 dlatego ze ma on tłoki na sworzniach 18mm ogólno dostępnych na rynku , oryginalnie powinny być tłoki na 15mm , ale nie widziałem jeszcze nigdzie nowych takich tłoków.
Siedzenie jeż zrobione leży wygodnie w domowym kącie
i pannonia była obok lekko zakurzona;p
 _________________ życie jest motocyklem:))
Ostatnio zmieniony przez gustaw dnia Sro Lut 24, 2010 16:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 09:23 Temat postu: Re: jawa kivaćka 354 z 1956r |
|
 |
|
kleryk2 Motórzysta

|
Bardzo ładny i żadki egzemplarz, ja odnawiełem 250 z 1960 r. Jeżeli czegoś potrzebujesz to troche gratów mi pozostało. |
|
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
|
|
|